Na hlavný obsah

Babiš potvrdil kandidatúru na prezidenta skôr, ako o tom rozhodlo predsedníctvo hnutia ANO

Politológa to neprekvapilo.

Babiš potvrdil kandidatúru na prezidenta skôr, ako o tom rozhodlo predsedníctvo hnutia ANO
Na archívnej snímke bývalý český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

To, že bude bývalý český premiér Andrej Babiš kandidovať na post prezidenta, oznámil prekvapivo už v nedeľu (30. 10.) večer, napriek tomu, že až v pondelok (31. 10.) malo o kandidátovi za Hnutie ANO rozhodovať predsedníctvo.

To už, zdá sa, iba formálne kandidatúru potvrdí. Reakcie na rozhodnutie sú v Česku rôzne. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

Andrej Babiš dlho odkladal rozhodnutie, kto bude za jeho hnutie kandidovať. Sám dokonca tvrdil, že on to určite nebude. Keď však v lete spustil kampaň a jazdil po celej republike, málokto spochybňoval, že ide o prezidentskú kampaň.

Oficiálne oznámenie stále odkladal. Jeho protikandidáti sú už dávno známi. Oznámenie malo nakoniec prísť v pondelok po rokovaní predsedníctva hnutia. Babiš však prekvapivo oznámil kandidatúru už v nedeľu v českej televízii Nova.

„Keď vidím, ako vláda nefunguje, ako nepomáha ľuďom, ako je nečinná, rozhodol som sa ísť do toho,“ uviedol. Vyjadril sa aj k tomu, ako vidí svoje šance. „Podľa prieskumov nemám veľké šance, no som bojovník,“ dodal.

Politológa jeho konanie neprekvapilo

Podľa politológa Miloša Brunclíka nie je prekvapením, že Andrej Babiš kandiduje, ani to, že to oznámil sám. „Neprekvapuje ma, že oznámil kandidatúru ešte pretým, ako to formálne potvrdilo predsedníctvo hnutia,“ dodal.

Politológ Jiří Pehe pre Slovenský rozhlas povedal, že po prieskumoch, ktoré dávajú Babišovi malé šance v druhom kole volieb uspieť, to vzdá. „Skôr by dávalo zmysel, keby nekandidoval, pretože prípadná prehra v prezidentských voľbách mu môže vážne poškodiť a spolu s ním aj celému hnutiu ANO,“ vysvetlil.

Premiér Petr Fiala zareagoval, že Česká republika si nezaslúži, aby boj o Hrad fungoval ako zámienka na získanie imunity pred trestným stíhaním. A Jiří Pehe si myslí, že aj snaha vyhnúť sa súdu môže byť pre Babiša motiváciou kandidovať.

„Áno, myslím si, že to v jeho rozhodnutí hrá pomerne veľkú úlohu,“ povedal pre Rádiožurnál.

Dlhodobo najvážnejší Babišov súper, generál Petr Pavel jeho rozhodnutie vníma, ako oživenie kampane. „Osobne sa teším, že do diskusií vnesie určité oživenie, ale vo všeobecnosti jeho kandidatúru považujem za hrozbu pre Českú republiku, a to pre populizmus, ktorý zosobňuje,“ povedal.

Prezidentské voľby budú v Českej republike v januári  budúceho roka a podľa mnohých bude kampaň krátka a tvrdá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál