Na hlavný obsah

Alfred Tennyson bol prvým poetom so šľachtickým titulom

Patril medzi popredných básnikov viktoriánskej éry.

Alfred Tennyson bol prvým poetom so šľachtickým titulom
Na snímke je básnik Alfred Tennyson. Foto: Wikimedia

Alfred, lord Tennyson, celým menom Alfred Tennyson, Prvý barón Tennyson Aldworthu a  Freshwateru, sa narodil 6. augusta 1809 ako štvrtý z dvanástich detí do rodiny farára. Prostredie, v ktorom vyrastal, výrazne ovplyvnilo jeho básnickú tvorbu.

Tennyson vyštudoval gymnázium v anglickom meste Louth, kde po básnikovi pomenovali aj jednu z tamojších fakúlt. Aj napriek ťažkým životným podmienkam mu otec zabezpečil rozsiahle literárne vzdelanie, uvádza portál Britannica.

Na osamelej fare v Somersby boli deti odkázané na vlastné zdroje. Všetci spisovatelia pri Tennysonovej tvorbe zdôrazňujú vplyv lincolnshirskej prírody. Prostredie často opisoval ako rovinaté a obklopené morom.

V roku 1824 sa Tennysonovmu otcovi začalo podlamovať zdravie a utiekal sa k alkoholu. Alfred aj napriek depresii z nešťastia, ktoré doma pociťoval, pokračoval v písaní. Spolupracoval s bratmi Frederickom a Charlesom na diele Básne dvoch bratov (1826, datované 1827). Jeho príspevky sú väčšinou v módnych štýloch tej doby.

Ovplyvňovali ho jeho tragédie

Po tom, ako spolu s bratom Frederickom nasledoval brata Charlesa na Trinity College v meste Cambridge, sa stal členom klubu Apoštolov. Išlo o exkluzívny klub vysokoškolákov s vážnymi intelektuálnymi záujmami.

Vysokú školu po smrti svojho otca v roku 1831 musel opustiť. Jeho zármutok znásobovali nové vedomosti o dlhoch, ktoré po otcovi súrodenci zdedili.

Básnika ovplyvnila aj smrť jeho drahého priateľa a snúbenca jeho sestry Arthura Hallama. V tom istom čase jeho traja bratia Edward, Charles a Septimus trpeli duševnou chorobou. Jeho zármutku nepomohla ani zlá reakcia publika na jeho diela. Napriek nepríjemným udalostiam v tomto období napísal niektoré zo svojich najcharakteristickejších diel.

Bol prvým básnikom s titulom barón

Tennyson si v roku 1850 vzal Emily Sellwoodovú, sestru svojej švagrinej Louisy. Medzitým Edward Moxon ponúkol vydanie elégií o Hallamovi, ktorú Tennyson písal niekoľko rokov. Vyšli najprv anonymne ako In Memoriam (1850), ktoré mali veľký úspech u recenzentov aj verejnosti.

Je lepšie milovať a stratiť, než nikdy nemilovať.

Alfred, Lord Tennyson: In Memoriam

Elégie mu získali priateľstvo kráľovnej Viktórie a dopomohli mu k vymenovaniu za laureáta poézie. V šťastnom manželstve sa Tennysonov život stal bezpečnejším a navonok pokojnejším. Narodili sa mu dvaja synovia: Hallam a Lionel.

Kráľovná Viktória ho medzi šľachtu povýšila v roku 1884, keď mal 75 rokov. Odvtedy niesol titul Prvý barón Tennyson Aldworthu a  Freshwateru.

Básnik zomrel 6. októbra 1892, teda pred 130 rokmi, asi hodinu po polnoci v Aldworthe. Prstom držal otvorený zväzok Shakespeara a posteľ obklopovala jeho rodina. O týždeň neskôr ho pochovali v časti básnikov Westminsterského opátstva. Väčšine Angličanov sa zdalo, že sa skončila éra poézie, píše The Poetry Foundation (Básnická nadácia).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet