Na hlavný obsah

Benfica zdolala Juventus a postúpila do vyraďovacej fázy Ligy majstrov

Ďalej tiež Borussia a PSG.

Benfica zdolala Juventus a postúpila do vyraďovacej fázy Ligy majstrov
Na snímke druhý sprava hráč Benficy Rafa Silva sa teší po strelení gólu. Foto: TASR/AP

Futbalisti Borussie Dortmund, Paríža St. Germain a Benficy Lisabon postúpili do vyraďovacej fázy Ligy majstrov. Nemeckému klubu k tomu stačila aj remíza 0:0 doma proti Manchestru City, ktorou si zaistil postup z G-skupiny.

Benfica v priamom súboji o účasť v jarnej vyraďovačke zdolala na domácej pôde Juventus 4:3 a medzi šestnástku najlepších odprevadí v H-skupine Parížanov, ktorí si poradili s Maccabi Haifa 7:2.

Už skôr si počas utorkového (25. 10.) programu zaistili postup hráči FC Chelsea. Definitívne o tom rozhodlo ich víťazstvo 2:1 na ihrisku Salzburgu. Víťazný gól zaznamenal v 64. minúte Kai Havertz.

Vo večernom stretnutí E-skupiny zvíťazilo AC Miláno na ihrisku Dinama Záhreb 4:0 a preskočilo rakúskeho šampióna na druhé miesto tabuľky. V záverečnom 6. kole nastúpi v priamom súboji o postup doma proti Salzburgu a bude mu stačiť remíza.

Chelsea prevzala iniciatívu už od úvodu

Chelsea prevzala v zápase v Rakúsku od úvodu iniciatívu. Dlho sa jej nedarilo prekonať defenzívu Salzburgu, no v 23. min sa na hranici šestnástky odrazila lopta k Mateovi Kovačičovi a ten trafil presne.

Londýnčania aj za stavu 1:0 pokračovali v tlaku, už o tri minúty mohol po rohovom kope zvýšiť Pierre-Emerick Aubameyang, no brankár Philipp Köhn ukázal svoje kvality. Domáci gólman musel ukázať ďalší kvalitný zákrok aj o desať minút proti Kaiovi Havertzovi.

Futbalista Chelsea Kai Havertz (uprostred) sa teší po strelení gólu v zápase 5. kola E-skupiny Ligy majstrov.
Futbalista Chelsea Kai Havertz (uprostred) sa teší po strelení gólu v zápase 5. kola E-skupiny Ligy majstrov. Foto: TASR/AP

Po zmene strán sa však domácim podarilo Londýnčanov zaskočiť a Chukwubuike Adama v 48. minúte využil rýchly protiútok. Hráči „The Blues“ sa však nezlomili a dokázali opäť prevážiť misky váh na svoju stranu. Jorginho v 53. minúte ešte po rohovom kope neskóroval, keď Adamu odkopol loptu na bránkovej čiare, no v 64. minúte už Havertz uspel. Nemecký útočník trafil spoza šestnástky presne k žrdi.

Real Madrid bez Benzemu či Modriča

V „efku“ mal už Real Madrid istotu postupu a do Nemecka pricestoval aj bez Karima Benzemu, či Luku Modriča. Lipsko to využilo a už po 20 minútach viedlo 2:0, keď sa presadili v 13. minúte Joško Gvardiol a v 18. minúte Christopher Nkunku.

Oba zásahy padli po rohových kopoch. Vinicius tesne pred prestávkou znížil, no o pokojný záver sa pre domácich postaral Timo Werner, ktorý v 81. minúte skóroval po rýchlom protiútoku a prihrávke Mohameda Simakana. V nadstavenom čase už iba skorigoval výsledok Rodrygo.

V druhom stretnutí skupiny remizoval Celtic Glasgow so Šachtarom Doneck 1:1. Ukrajinský klub tak môže v 6. kole zabojovať o postup proti Lipsku, musí však doma zvíťaziť. V prvom meraní síl sa mu to u súpera podarilo 4:1.

Na snímke sprava futbalista Manchestru City Erling Haaland a hráč Borussie Dortmund Mats Hummels.
Na snímke sprava futbalista Manchestru City Erling Haaland a hráč Borussie Dortmund Mats Hummels. Foto: TASR/AP

V G-skupine vyhrala FC Sevilla nad FC Kodaň 1:0. Za Kodaň nenastúpil slovenský obranca Denis Vavro, ktorý má problémy so stehnom. Andalúzania rozhodli o triumfe nad dánskym majstrom až v záverečnej polhodine.

Víťazný gól dal v 61. minúte striedajúci Maročan Youssef En Nesyri. V úplnom závere sa presadili ešte aj Isco a Gonzalo Montiel. Tento výsledok znamenal, že Dortmund vedel, že mu k postupu stačí aj bod na pôde „Citizens“, ktorí mali už istotu vo vrecku. Po remíze 0:0 ho aj získali.

Parížania nastúpili v najsilnejšom zložení

Kľúčový súboj H-skupiny sa skončil gólovou prestrelkou, ktorá napokon dopadla úspešne pre Benficu. Dva góly dal Rafa Silva a po jeho druhom presnom zásahu v 51. minúte viedli Lisabončania už 4:1.

Na snímke futbalista Paríža St. Germain Kylian Mbappe.
Na snímke futbalista Paríža St. Germain Kylian Mbappe. Foto: TASR/AP

Hráči Juventusu sa však nevzdali a Arkadiusz Milik a Weston dvoma presnými zásahmi v priebehu troch minút znížili na rozdiel jediného gólu a postarali sa o drámu. V záverečnej desaťminútovke mali oba tímy po jednej veľkej príležitosti, no ani domáci Rafa Silva v 86. a ani hosťujúci Matias Soule v 88. minúte sieť nerozvlnili.

Parížania nenechali nič na náhodu a na súboj s izraelským zástupcom v súťaži nastúpili v najsilnejšom zložení. Na sedemgólovej nádielke sa dvoma gólmi podieľali Lionel Messi i Kylian Mbappe, Neymar strelil jeden.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport