Na hlavný obsah

Biden omilostil tisíce ľudí odsúdených za prechovávanie marihuany

Apeloval na guvernérov štátov, aby urobili rovnako.

Biden omilostil tisíce ľudí odsúdených za prechovávanie marihuany
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v stredu (5. 10.) oznámil, že udeľuje milosť tisícom Američanov odsúdeným za prechovávanie marihuany. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

„Nikto by nemal byť vo väzení len za užívanie alebo prechovávanie marihuany,“ uvádza sa v prezidentovom vyhlásení. Šéf Bieleho domu upozornil na to, že tisícom ľudí sa z toto dôvodu upierajú príležitosti v oblasti zamestnania, bývania či vzdelávania. On chce tento stav zmeniť.

Prezidentská milosť sa týka iba tých osôb, ktoré odsúdili iba za prechovávanie drogy pre vlastnú potrebu a nie aj za ďalšie súvisiace trestné činy. Vzťahuje sa tiež len na rozsudky, ktoré vyniesli federálne súdy na základe federálnej legislatívy.

Preto apeloval na guvernérov amerických štátov. Chce, aby udelili milosť oveľa väčšiemu počtu osôb, ktorých odsúdili za prechovávanie marihuany podľa platných zákonov jednotlivých štátov USA.

Agentúra AP označili toto oznámenie za veľký krok na ceste k dekriminalizácii marihuany, za ktorej prechovávanie v USA často odsudzujú najmä ľudí tmavej pleti.

Bidenov krok prichádza zhruba mesiac pred voľbami do amerického Kongresu, ktoré sa konajú približne v polovici funkčného obdobia prezidenta, všimla si agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet