Na hlavný obsah

Biden oznámil ďalšie sankcie proti Iránu

Dôvodom sú násilne zásahy voči demonštrantom.

Biden oznámil ďalšie sankcie proti Iránu
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Spojené štáty podniknú súvislosti s násilnými zásahmi iránskych bezpečnostných síl proti „mierumilovným protestujúcim“ proti Iránu ďalšie reštriktívne opatrenia. Oznámil to v pondelok (3. 10.) americký prezident Joe Biden.

„Tento týždeň Spojené štáty uvalia ďalšie sankcie na vykonávateľov násilia proti mierumilovným protestujúcim. Budeme pokračovať v podpore práv Iráncov na slobodu protestu a v pripisovaní zodpovednosti iránskym predstaviteľom,“ uviedol.

Zároveň dodal, že je „ho hlboko znepokojili správy o silnejúcich násilných zásahoch“ voči demonštrantom v Iráne, „medzi ktorými sú študenti i ženy, ktoré požadujú rovnocennosť svojich práv a základnú ľudskú dôstojnosť“.

Spojené štáty podľa neho „stoja pri iránskych ženách a všetkých občanoch Iránu, ktorí inšpirujú svet svojou statočnosťou“.

V Iráne už tretím týždňom pokračujú rozsiahle pouličné protesty vyvolané smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíniovej po zatknutí iránskou mravnostnou políciou po tom, čo mala údajne porušiť pravidlá obliekania.

Po jej smrti už uvalila americká vláda sankcie proti iránskej mravnostnej polícii a vysokopostaveným predstaviteľom tamojšej bezpečnosti. Spresnila agentúra DPA.

Biden nenaznačil, aké ďalšie opatrenia proti Iránu zvažuje, pripomenula agentúra AFP. Na Teherán už Spojené štáty uvalili zdrvujúce ekonomické sankcie, ktoré sa z veľkej časti spájajú s iránskym jadrovým programom.

Irán trvá na tom, že ho využíva len na civilné účely, medzinárodné spoločenstvo ho však podozrieva, že sa tajne snaží vyrobiť jadrovú zbraň.

Pridala sa aj Kanada

Ku kroku Spojených štátov sa pridala aj Kanada. V pondelok (3. 10.) uvalila na Irán nové sankcie za údajné porušovanie ľudských práv, zahŕňajúce aj prípad úmrtia 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíniovej.

„Tieto sankcie sú reakciou na hrubé porušovanie ľudských práv, ku ktorým dochádza v Iráne, vrátane tamojšieho systematického prenasledovania žien, a obzvlášť neslýchaných činov takzvanej ‚mravnostnej polície‘,“ uviedla kanadská vláda.

Na zoznam sankcií proti Iránu pribudlo podľa kanadskej vlády 25 ľudí a deväť inštitúcií. Medzi nimi sú predstavitelia iránskych revolučných gárd, ďalej iránske ministerstvo pre bezpečnosť a tajné služby aj šéf tohto rezortu Esmaíl Chátib.

Taktiež sa tam ocitla iránska štátna televízia Press TV a iránska mravnostná polícia, ktorá dohliada na dodržiavanie prísnych pravidiel obliekania.

„Kanada tlieska odvahe a činom Iráncov a bude pri nich stáť v boji o ich práva a dôstojnosť,“ povedala kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová na margo pouličných protestov, ktoré v Iráne vypukli po smrti Amíniovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet