Na hlavný obsah

Biden: Putin je racionálny aktér, ktorý sa však prepočítal

Jadrové zbrane podľa neho nepoužije.

Biden: Putin je racionálny aktér, ktorý sa však prepočítal
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin je racionálny aktér, ktorý sa však veľmi prepočítal, čo sa týka napadnutia Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

„Myslím si, že je racionálnym aktérom, ktorý sa však výrazne prepočítal,“ povedal šéf Bieleho domu. Uviedol to v rozhovore, ktorý spravodajská stanica CNN odvysielala v noci na stredu (12. 10.) SELČ.  

V rozhovore pre CNN ďalej uviedol, že hoci je presvedčený, že Putin je racionálny, podcenil odpor Ukrajincov proti invázii.

„Domnievam sa, že si (Putin) myslel, že ho privítajú s otvorenou náručou. Myslím si, že sa však totálne prepočítal,“ dodal.

Stretne sa s Putinom na samite krajín G20?

Na otázku, či sa stretne so šéfom Kremľa na novembrovom samite krajín G20 na indonézskom ostrove Bali, Biden odpovedal, že na to nevidí dôvod. „Záležalo by konkrétne na tom, o čom by chcel hovoriť,“ povedal. Ak by však Putin chcel hovoriť o uväznenej americkej basketbalistke Brittney Grinerovej, bol by stretnutiu otvorený.

„Ale pozrite sa, konal brutálne,“ uviedol Biden. „Myslím si, že spáchal vojnové zločiny. A tak nie, nevidím dôvod na to, aby som sa s ním teraz stretol,“ dodal.

Biden sa takisto domnieva, že by v amerických prezidentských voľbách v roku 2024 mohol opäť poraziť svojho predchodcu v Bielom dome. „Verím, že môžem znova poraziť Donalda Trumpa,“ odpovedal na otázku CNN, či by sa uchádzal o druhé funkčné obdobie a ako vníma svoje šance v potenciálnom opätovnom súboji s republikánskym lídrom.

Hoci Biden často odpovedá na otázky médií, vystúpil len na niekoľkých tlačových konferenciách a poskytol iba zopár osobných televíznych rozhovorov, všíma si AFP.  

Myslí si, že, že Putin jadrovú zbraň nepoužije

Biden sa ďalej nedomnieva, že Rusko použije vo vojne s Ukrajinou jadrové zbrane. Považuje však za nezodpovedné, že Putin o tejto možnosti hovorí.

„Nemyslím si, že to urobí,“ odpovedal Biden na otázku moderátora Jakea Tappera, či možno realisticky predpokladať, že Rusko použije jadrovú zbraň v konflikte s Ukrajinou. O tejto možnosti diskutujú analytici vzhľadom na vojenské neúspechy, ktoré ruské jednotky zaznamenali v poslednom čase na Ukrajine.

Minulý týždeň pred „jadrovým armagedonom“ varoval aj samotný Biden. Americký prezident považuje za nezodpovedné, že „líder jednej z najväčších jadrových veľmocí na svete hovorí o tom, že by mohol použiť taktickú jadrovú zbraň na Ukrajine“.

Podľa amerického prezidenta by vyhrážanie sa nasadením jadrových zbraní do konfliktu mohlo mať strašné dopady v prípade chyby či zlého odhadu reakcie na tento krok.

„Zlý dohad sa môže stať, a nikto si nemôže byť istý, čo by sa (v prípade použitia jadrovej zbrane) stalo,“ dodal Biden. Nechcel spresniť reakciu USA a spojencov v prípade, že by Rusko takýto krok urobilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet