Na hlavný obsah

Bielorusko pre sankcie nedokáže splácať zahraničný dlh

Svetová banka zaradila všetky úvery krajiny do nesplácaných.

Bielorusko pre sankcie nedokáže splácať zahraničný dlh
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: Twitter/Reuters

Bielorusko v stredu (19. 10.) oznámilo, že nedokáže splácať svoj dlh v cudzej mene v dôsledku sankcií uvalených Spojenými štátmi a Európskou úniou. Informovala o tom agentúra Reuters.

Svetová banka (WB) v pondelok (17. 10.) oznámila, že s okamžitou platnosťou zaradila všetky úvery Bielorusku do kategórie nesplácaných, pretože Minsk sa omeškal s platbou 68,43 milióna dolárov (69,5 mil. eur).

Všetky úvery, ktoré Bielorusku poskytla alebo za ktoré sa zaručila Medzinárodná banka pre obnovu a rozvoj (IBRD), sa považujú za nesplácané. IBRD patrí pod WB a zameriava sa na poskytovanie úverov.

Zostávajúci dlh, ktorý má Bielorusko zaplatiť IBRD, predstavuje 967 miliónov dolárov (983 mil. eur). To predstavuje približne 0,42 % celkových nesplatených úverov IBRD.

Od uvalenia sankcií na Bielorusko po invázii ruských vojsk na Ukrajinu krajina splatila niektoré eurobondy v bieloruských rubľoch. Sankcie obmedzili schopnosť Minska získavať zahraničné meny. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina v jeho kampani na Ukrajine.

IBRD prestala schvaľovať nové pôžičky Bielorusku v polovici roka 2020, keď USA uvalili na Minsk sankcie. Začiatkom marca, po ruskej invázii na Ukrajinu, s okamžitou platnosťou zastavila všetky programy v Rusku a Bielorusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika