Na hlavný obsah

Bolsonarovi podporovatelia zablokovali cesty vo viacerých brazílskych štátoch

Vyjadrujú tým nespokojnosť s výsledkami prezidentských volieb.

Bolsonarovi podporovatelia zablokovali cesty vo viacerých brazílskych štátoch
Na snímke podporovatelia brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara. Foto: TASR/AP

V 18 z 27 brazílskych štátov a územných celkov demonštrujú a blokujú cesty priaznivci krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý v nedeľu (30. 10.) prehral v rozhodujúcom druhom kole volieb hlavy štátu.

Podľa stanice G1 v pondelok (31. 10.) popoludní polícia zaznamenala najmenej 100 blokád ciest a diaľnic. Protestujúci vyjadrujú odpor voči víťazovi volieb, ľavicovému exprezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi, a niektorí chcú, aby proti zmene v najvyššom úrade zasiahla armáda. Obavy z nepokojov podľa tlače a agentúr zvyšuje tiež to, že k výsledku volieb sa stále nevyjadril ani samotný Bolsonaro.

Bolsonarovi priaznivci vyšli do ulíc a začali s blokádami ciest a diaľnic v noci na na pondelok, keď bolo zrejmé, že Bolsonaro úrad neobhájil. Do protestov sa zapojili najmä malí autodopravcovia a kamionisti, ktorí patria k tvrdému jadru Bolsonarových prívržencov.

Svojimi vozidlami alebo barikádami z pneumatík zablokovali niektoré kľúčové infraštruktúry, napríklad diaľnicu Presidente Dutra, ktorá spája dve najväčšie brazílske mestá Rio de Janeiro a Sao Paolo.

Podľa agentúry Reuters demonštranti zablokovali najmenej jednu z hlavných príjazdových ciest do nákladného prístavu v meste Paranaguá, ktorý patrí k najväčším v Latinskej Amerike. Časť voličov existujúceho prezidenta vyjadruje podporu blokádam na sociálnych sieťach.

Brazílska dopravná polícia uviedla, že sa bude snažiť zabezpečiť prejazdnosť ciest, musí však pre to získať povolenie od justičných orgánov, na čom pracuje. Podľa stanice G1 sa väčšina blokád týka väčších ťahov – federálnych ciest a diaľnic.

Výsledky nekomentoval

Bolsonaro doteraz volebné výsledky nekomentoval. Toto mlčanie je podľa tlače a agentúr nezvyčajné. Zvyčajne sa neúspešní kandidáti vyjadrujú k výsledku volieb do niekoľkých hodín. Bolsonaro takmer 24 hodín od konca hlasovania žiadne vyjadrenie nevydal.

Podľa svojich spolupracovníkov by tak mohol urobiť v pondelok popoludní či večer miestneho času (v noci na utorok (1. 11.) SEČ). Isté znepokojenie vyjadril aj víťaz volieb Lula, ktorý povedal, že je napol rád a napoly znepokojený.

„Chcem vedieť, či prezident, ktorého sme porazili, umožní odovzdanie úradu,“ vyhlásil Lula. Podľa stanice G1 radcovia a politickí spojenci apelujú na existujúceho prezidenta, aby prehru uznal.

https://twitter.com/77_frota/status/1587089745384980481

Bolsonaro pred voľbami tvrdil, že elektronický systém hlasovania, ktorý Brazília používa už mnoho rokov, je náchylný k podvodom a chybám. To však odmietali volebné úrady, podľa ktorých boli tieto vyhlásenia nepodložené.

Podľa analytikov si tým Bolsonaro mohol pripravovať pôdu pre to, aby neuznal nepriaznivý výsledok volieb. Mohol sa inšpirovať postupom, ktorý po prehre zaujal bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý patrí k stúpencom brazílskej hlavy štátu.

V nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb zvíťazil ľavicový kandidát Lula da Silva s 51 percentami preferencií a náskokom zhruba dvoch miliónov hlasov. Od roku 1997, keď brazílska ústava povolila uchádzať sa o prezidentskú funkciu dvakrát za sebou, je Bolsonaro prvým prezidentom, ktorý nezískal druhý mandát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet