Na hlavný obsah

Bratislavskí záchranári chcú odvolať svojho riaditeľa

Petíciu podpísalo takmer 500 záchranárov.

Bratislavskí záchranári chcú odvolať svojho riaditeľa
Ilustračná snímka - Sanitka. Foto: RTVS

Žiadajú okamžitú zmenu vo vedení Záchrannej zdravotnej služby v Bratislave. Záchranári inak hrozia výpoveďami. Minister zdravotníctva však zmenu nechystá.

„Ak by sme mali pacienta s boľavou nohou, dočasne poverený riaditeľ by mu ju skôr amputoval, než by ju začal liečiť,“ obrazne opisuje jeho pôsobenie šéfka odborov bratislavskej záchranky Zuzana Pukancová. V rukách má petíciu za jeho odvolanie a v nej takmer 500 podpisov. Tvrdí, že nesúhlasia so spôsobom riadenia a smerovaním organizácie.

Záchranárom sa nepáči ani nedávna snahu siahnuť na platy záchranárov. Mohli prísť aj o 600 eur. Napokon k tomu nedošlo. Dočasný riaditeľ hovorí, že záchranku prevzal v červených číslach a do nich sa dostala tým, že niektorých záchranárov bývalé vedenie preradilo do vyššej skupiny s nárokom na vyššie príplatky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Túto záťaž, o 35% drahšia nadčasová hodina, viac dovolenky, menej nadčasov, nám nezohľadňuje paušál a je to tým pádom na záchrannú službu veľmi devastačné,“ vyjadril sa riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby Bratislava Imrich Andrási.

„My chápeme, že organizácia sa možno nenachádza v dobrej kondícii, je potrebné robiť opatrenia, reštrukturalizáciu možno a nejakým spôsobom začať šetriť, ale s touto nomináciou nie sme stotožnení,“ hovorí Pukancová.

Záchranári hovoria, že k tým, ktorí už výpovede dali, sa chcú pridať ďalší. To, či sa týmto ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti, je na zhodnotení ministerstva. Tvrdí to Zdravotnícky záchranár Jakub Sabovík. Podľa neho že personálne problémy majú aj iní poskytovatelia a nedokážu pokryť odchod takého množstva záchranárov.

„Aktuálny riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby Bratislava bol menovaný ministrom zdravotníctva SR, a je poverený riadením organizácie až do riadneho ukončenia výberového konania na danú funkciu. Na súčasnej situácii sa nateraz nič nemení,“ dodala hovorkyňa ZZS v Bratislave Darina Schreková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny