Na hlavný obsah

Britská premiérka Liz Trussová odstúpila

Vo funkcii bola menej ako dva mesiace.

Britská premiérka Liz Trussová odstúpila
Na snímke odstupujúca britská premiérka Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Britská premiérka Liz Trussová vo štvrtok (20. 10.) oznámila, že odstúpila z funkcie predsedníčky vlády. Informovala o tom stanica BBC.

Novinárom to oznámili po štvrtkovom (20. 10.) rokovaní s najvyššími predstaviteľmi Konzervatívnej strany. V úrade bola približne šesť týždňov. Na čele vlády zostane, kým konzervatívci nezvolia svojho nového vodcu či líderku.

„Vzhľadom na vzniknutú situáciu nemôžem naplniť mandát, ktorý mi zverila Konzervatívna strana“. Povedala Trussová novinárom zhromaždeným pred sídlom premiérskych predsedníčok či predsedov v Downing Street.

Rezignácia je vyvrcholením vládnej krízy, ktorú v posledných dňoch prehĺbili ekonomické reformné plány, predovšetkým daňové škrty, od ktorých bola Trussová nakoniec nútená postupne ustúpiť.

Napriek tomu, že sa za svoje chyby ospravedlnila a vymenila na čele rezortu financií Kysliho Kwartenga za Jeremyho Hunta, nepodarilo sa jej upokojiť nevôľu vo vlastnej strane.

Trussová rezignovala bezprostredne po rokovaní s najvyššími predstaviteľmi Konzervatívnej strany, konkrétne s vicepremiérkou Thérèse Coffeyovou, predsedom strany Jakom Berrym a predsedom výboru 2022 Grahamom Bradym.

Nástupca bude možno známy o týždeň

Meno nového predsedu britskej Konzervatívnej strany – a teda aj budúceho premiéra – by mohlo byť známe do budúceho piatku (28. októbra). Povedal to šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany (tzv. Výbor 1922) Graham Brady.

Poslanci Konzervatívnej strany sú presvedčení, že sa im podarí zvoliť lídra bez toho, aby sa do hlasovania musela zapájať členská základňa strany, čo by trvalo niekoľko mesiacov. V prípade, ak sa poslanci nezhodnú na jednom mene, budú o novom lídrovi rozhodovať aj ďalší členovia strany, povedal Brady.

Favoritom stávkových kancelárií na post nového lídra strany je Rishi Sunak, ktorý bol Trussovej finálovým súperom v lete. Nasleduje líderka Dolnej snemovne Penny Mordauntová, minister obrany Ben Wallace a bývalý premiér Boris Johnson.

Trussová v septembri nahradila práve Johnsona, ktorý ešte v júli oznámil svoju rezignáciu.

Minister financií Hunt sa podľa informácií britského denníka Daily Mirror o funkciu uchádzať nebude. Opozícia je nespokojná s tým, že nového premiéra by mala interne vyberať Konzervatívna strana, a žiada predčasné parlamentné voľby.

Macron želá Británii rýchly návrat k stabilite

Macron po príchode na summit EÚ v Bruseli poznamenal, že nebude komentovať vnútropolitickú situáciu v Británii, avšak dodal: „Je dôležité, aby Británia veľmi rýchlo znova nadobudla politickú stabilitu – a to je všetko, čo jej želám.“ Zdôraznil pritom, že Francúzi sú priateľmi Britov.

Pripomenul, že s Trussovou absolvoval počas jej krátkeho funkčného obdobia viacero telefonátov a je rád, že sa s ňou mohol stretnúť na októbrovom summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Prahe.

Dodal, že osobne ho mrzí, keď jeho kolegyňa musí odísť z postu takýmto spôsobom.

USA budú s Britániou úzko spolupracovať aj naďalej

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok prisľúbil, že USA budú „úzko spolupracovať“ s Britániou aj po rezignácii premiérky Liz Trussovej. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ďakujem premiérke Liz Trussovej za partnerskú spoluprácu na celom rade záležitostí vrátane vyvodzovania zodpovednosti voči Rusku za jeho vojnu proti Ukrajine,“ uviedol Biden vo vyhlásení.

79 percent Britov v prieskume schvaľuje demisiu

Až 79 percent respondentov sa v bleskovom prieskume verejnej mienky v Británii vyjadrilo, že premiérka Liz Trussová urobila dobre, keď sa rozhodla odstúpiť. Informovala o tom správa stanice Sky News, ktorá sa odvoláva na prieskum agentúry YouGov.

Podľa prieskumu si iba sedem percent Britov myslí, že Trussová mala ostať vo funkcii premiérky.

Až 64 percent opýtaných ju označilo za „otrasnú premiérku“ a iba jedno percento ju považuje za „výbornú“.

Na otázku, či by sa v Británii mali konať predčasné parlamentné voľby, 63 percent respondentov odpovedalo kladne a 23 percent záporne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet