Na hlavný obsah

Britská premiérka odvolala ministra financií

Nahradí ho Jeremy Hunt.

Britská premiérka odvolala ministra financií
Na snímke odstupujúca britská premiérka Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Britská premiérka Liz Trussová zbavila funkcie ministra financií Kwasiho Kwartenga, uviedol spravodajský server BBC News. Nahradí ho Jeremy Hunt. Informujú o tom britské médiá.

Spolu s Kwartengom zaň čelia rozsiahlej kritike opozície, ekonómov i svojich spolustraníkov. Niektorí z nich podľa britských médií dokonca vážne zvažujú pokus o jej odvolanie.

Na jeho miesto nastúpi Jeremy Hunt, bývalý minister zahraničných vecí i zdravotníctva a uchádzač o lídra britských Konzervatívcov. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Kwarteng sa v piatok predčasne vrátil do Londýna zo zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) vo Washingtone. BBC oznámila, že skončil na čele ministerstva financií krátko po tom, ako ho videli ako vchádza do sídla premiérky v Downing Street.

Kwarteng ešte vo štvrtok (13. 10.) obhajoval presadenie kontroverzného ekonomického plánu, ktorý okrem iného počíta so znížením dane z príjmu firiem či uvoľnením dane z kúpy nehnuteľností. Chystané vládne reformy vyvolali chaos na finančných trhoch, viedli k pádu libry. Podpora konzervatívcov klesla na rekordne nízku úroveň.

Na čele ministerstva financií strávil kratší čas ako Kwarteng len Iain Macleod, ktorý v roku 1970 zomrel na infarkt 30 dní po tom, čo sa stal ministrom.

Zmeny v ekonomickom pláne

Trussová v piatok tiež oznámila, že sa už ďalej nebude snažiť zastaviť zvýšenie dane z príjmov firiem, o ktorom rozhodla predchádzajúca vláda. Čiastočne tak zľavila zo svojich kontroverzných ekonomických plánov, ktoré britské médiá nazývajú „minirozpočtom“.

„Niektoré časti nášho minirozpočtu išli ďalej a prišli rýchlejšie, ako trhy očakávali,“ povedala Trussová. Hovorila krátko. Novinárom povedala, že je naďalej odhodlaná pokračovať v politike ekonomického rastu, vďaka ktorej ju spolustraníci zvolili do čela vlády.

„Dnes som zabezpečila ekonomickú stabilitu. (Nový minister) Jeremy Hunt zdieľa moju víziu nízkych daní a hospodárskeho rastu. Uvedomujeme si však, že pre ťažkosti na trhoch musíme túto víziu naplniť iným spôsobom,“ odpovedala Trussová na novinársky otázku, či je ako premiérka po sérii chaotických udalostí dôveryhodná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet