Na hlavný obsah

Britskí piloti súkromne školia čínskych letcov

Zákon tým neporušujú.

lietadlo britského kráľovského letectva
Ilustračná snímka.Foto: pixabay.com

Britská vojenská kontrarozviedka zistila, že viac ako 30 bývalých aj súčasných pilotov kráľovského letectva prijalo štedré ponuky na tréning čínskych letcov. Za jedno školenie by mali britskí piloti zarobiť viac ako 275 000 eur. Zákon tým neporušujú.

Ministerstvo obrany preto vyhlásilo bezpečnostný poplach a plánuje predložiť návrhy na zmenu legislatívy. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Vojenský analytik Francis Tusa pre Sky News hovorí, že je nutné povedať si pravdu do očí. Čína je bezpečnostná hrozba pre Britániu. Pritom vznikla situácia, kedy si britskí letci myslia, že neexistuje nič lepšie ako trénovať nepriateľa. To je podľa neho desivé.

Podľa informácií sa Čína snaží získať aj pilotov lietadiel F-35, ktoré sú v súčasnosti jedny z najmodernejších na svete. Rezort obrany potvrdil, že nikto zo stíhacích letcov ponuku neprijal. Čínske ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že o ničom nevie.

Štátny tajomník britského ministerstva obrany James Heapey pre rádio LBC hovorí, že britskí piloti nekonajú nelegálne, pokiaľ vyslovene neprezradia vojenské tajomstvo. Neexistujú však žiadne informácie o tom, že by sa toho niektorý z nich dopustil. Dodáva, že ministerstvo predloží návrh zmeny zákona o národnej bezpečnosti.

Rezort obrany chce navrhnúť, aby bývalí aj súčasní piloti kráľovského letectva dostali v prípade spolupráce s cudzou krajinou varovanie. V prípade neuposlúchnutia by im hrozil trest alebo vojenský tribunál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál