Na hlavný obsah

Lukašenkovo oznámenie má len odvrátiť ukrajinskú pozornosť

Domnieva sa to britský rezort obrany.

Lukašenkovo oznámenie má len odvrátiť ukrajinskú pozornosť
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Oznámením, že 70 000 bieloruských vojakov bude súčasťou novej rusko-bieloruskej bojovej skupiny, sa Rusko snaží len o odvrátenie pozornosti.

Uviedlo to v piatok (21. 10.) britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine. Informuje o tom denník The Guardian.

Podľa spravodajskej služby britského rezortu je nepravdepodobné, že by Rusko skutočne vyslalo do Bieloruska vysoký počet vojakov. Snaží sa len presvedčiť Ukrajinu, aby presmerovala svoje jednotky na ochranu severných hraníc.

„Je nepravdepodobné, že by Rusko bolo schopné vytvoriť formácie pripravené na boj v takej veľkosti. Jeho vojská sú nasadené na Ukrajine. A bieloruská armáda si s najväčšou pravdepodobnosťou udržuje minimálne schopnosti na prevedenie komplexných operácií,“ uvádza britský rezort obrany.

„Spomínané oznámenie je pravdepodobne len pokusom o demonštráciu rusko-bieloruskej solidarity a o presvedčenie Ukrajiny, aby presmerovala svoje jednotky na ochranu severných hraníc,“ uzatvára ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet