Na hlavný obsah

Brusel reagoval na protisankčnú politiku Budapešti

Ide o bilbordovú kampaň, ktorú spustila maďarská vláda.

Brusel reagoval na protisankčnú politiku Budapešti
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Sankcie proti Rusku v rámci Európskej rady jednomyseľne prijalo 27 členských štátov. Medzi nimi aj maďarská vláda, reagovala vo štvrtok (27. 10.) Európska komisia (EK) na protisankčnú rétoriku Maďarska. Informácia o tom zverejnilo na facebookovej stránke Zastúpenie Európskej komisie v Maďarsku.

Server portfolio.hu pripomína, že vláda v Budapešti spustila bilbordovú kampaň, ktorá je prípravou na dotazník v rámci takzvanej národnej konzultácie k energetickým sankciám EÚ voči Rusku.

Uvalené sankcie majú podľa EK pre Moskvu vážne ekonomické dôsledky. Európska komisia tiež odmieta tvrdenie, že Rusko je energetický gigant a EÚ trpaslík. Odmieta tiež, že vysoké ceny plynu spôsobili sankcie EÚ, ako to tvrdí maďarská vláda.

Starostovia budapeštianskych mestských častí z opozičnej Demokratickej koalície v stredu avizovali, že podajú trestné oznámenie v súvislosti s uvedenou vládnou kampaňou. Jej súčasťou je na plagátoch bomba s nápisom Sankcie a poznámka, že „bruselské sankcie zničia každého“.

Dotazníky už začali v polovici októbra distribuovať občanom. Otázky sa týkajú sankcií na dodávky ropy, zemného plynu, jadrového paliva pre atómovú elektráreň, ale aj vplyvu sankcií na cestovný ruch. Každá otázka je doplnená vysvetlením okolností sankcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet