Na hlavný obsah

Búrka Júlia si vyžiadala najmenej 60 obetí

Najhoršia situácia je vo Venezuele.

Búrka Júlia si vyžiadala najmenej 60 obetí
Ilustračná snímka blesku. Foto: Unsplash

Búrka Julia si v krajinách Strednej a Latinskej Ameriky od víkendu vyžiadala najmenej šesť desiatok obetí.

Najtragickejšiu bilanciu má zosuv pôdy na severe Venezuely, kde podľa úradov zomrelo najmenej 36 ľudí. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Spomedzi krajín Strednej Ameriky hlásia najviac mŕtvych Guatemala – 13, deväť ľudí zomrelo v Salvadore a traja v Hondurase.

Bilancia obetí zosuvu pôdy vo venezuelskom meste Las Tejerías v štáte Aragua sa môže ďalej zvyšovať, pretože stále je nezvestných viac ako 60 ľudí, povedal pri pondelkovej (10. 10.) návšteve miesta tragédie prezident Nicolás Maduro.

Nemenovaný predstaviteľ civilnej ochrany agentúre AFP povedal, že šanca, že záchranári po dvoch dňoch ešte nájdu niekoho živého, je len minimálna. Na záchranných prácach sa podieľa asi 3 000 ľudí.

Zosuv zničil stovky obytných budov a obchodov a Maduro sľúbil, že vláda všetkých do posledného obnoví.

„Takto rozsiahly zosuv pôdy Venezuela nezažila už mnoho rokov,“ povedal. Vicepremiérka Delcy Rodríguezová uviedla, že zosuv úplne zničil 317 budov, ďalších 757 poškodil.

Hurikán Julia dorazil v nedeľu (9. 10.) k pobrežiu Nikaraguy, potom zoslabol na tropickú búrku. V mnohých krajinách spôsobil záplavy a zosuvy pôdy, ktorých hrozba pre vytrvalé dažďe pokračuje.

Prezident Guatemaly Alejandro Giammatei vyhlásil na 30 dní stav núdze, aby štát dokázal obetiam katastrofy efektívnejšie pomôcť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet