Na hlavný obsah

Burkina Faso: Armáda zvrhla prezidenta

Ten sa sa v krajine chopil moci po prevrate a zosadení voleného lídra krajiny v januári tohto roka.

Predstavitelia armády Burkiny Faso v piatok (30. 9.) oznámili, že zvrhli prezidenta Paula-Henriho Sandaoga Damibu, ktorý sa v krajine chopil moci po prevrate a zosadení voleného lídra krajiny v januári tohto roka. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

O zosadení podplukovníka Damibu informovali vo vysielaní štátnej televízie. Za nového vodcu krajiny vyhlásili kapitána Ibrahima Traoreho.

Armáda tiež oznámila, že od polnoci miestneho času zatvorí hranice, pozastaví platnosť ústavy a rozpustí vládu. Zároveň vyhlásila zákaz vychádzania od 21:00 h do 5:00 h.

„Rozhodli sme sa prevziať zodpovednosť, pričom nás vedie jediný ideál – obnovenie bezpečnosti a integrity nášho územia,“ uviedli rebeli vo vysielaní.

Pokoj v uliciach

V uliciach hlavného mesta Ouagadougou sa v sobotu , deň po vojenskom prevrate, okolo poludnia (14.00 h SELČ) opäť ozvala streľba a ťažko ozbrojení vojaci v konvoji prešli centrom mesta.

Tlačové agentúry krátko predtým informovali o upokojení situácie v sobotu ráno, keď postupne otvorili niektoré obchody a vojsko obnovilo prevádzku na hlavných dopravných tepnách metropoly.

„Situácia v Ouagadougou zostáva napätá. Odporúčame všetkým, aby obmedzili svoj pohyb po meste,“ uviedla vo vyhlásení francúzska ambasáda.

Osud zosadeného prezidenta Paula-Henriho Damiby, ktorý sa v januári dostal k moci rovnako prevratom, je stále nejasný, uvádza AFP. Vojenský prevrat v piatok odsúdili Africká únia (AU) a Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS).

Spoločenstvo ECOWAS vyhlásilo, že „znovu zdôrazňuje, že sa stavia proti akémukoľvek prevzatiu či držaniu moci neústavnými spôsobmi“, píše BBC.

Predseda komisie AU Moussa Faki Mahamat tiež poukázal na neústavnosť rokovaní junty v Burkine Faso a vyzval ju, aby „zastavila akty násilia voči civilnému obyvateľstvu, verejným slobodám a ľudským právam“.

Tiež šéf európskej diplomacie Josep Borrell v sobotu prevrat kritizoval, konkrétne zmarené snahy, „ktoré vynaložilo ECOWAS na zavedenie systému civilnej vlády“ v Burkine Faso.

V Ouagadougou sa v piatok (30. 9.) rozoznela streľba a v blízkosti prezidentského paláca bol počuť silný výbuch.

Hoci v uliciach je už pokoj, jednotky junty naďalej blokujú budovy národnej televízie a námestie Place de la Nation v centre metropoly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet