Na hlavný obsah

Bývalá ruská novinárka Ovsiannikovová utiekla z krajiny, tvrdí jej právnik

Spolu s dcérou sa má nachádzať v Európe.

Bývalá ruská novinárka Ovsiannikovová utiekla z krajiny, tvrdí jej právnik
Na snímke ruská novinárka Marina Ovsiannikovová v súdnej sieni v Moskve. Foto: TASR/AP

Bývalá novinárka ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová, ktorá pred niekoľkými mesiacmi v živom vysielaní protestovala proti vojne na Ukrajine, utiekla z Ruska. V pondelok (17. 10.) to pre agentúru AFP povedal jej právnik Dmitrij Zachvatov.

„Ovsiannikovová a jej dcéra opustili Rusko niekoľko hodín po odchode z adresy, kde bola v domácom väzení. Teraz sú v Európe a sú v poriadku,“ povedal. Dodal, že novinárka čaká, kým o tom bude môcť verejne hovoriť, no zatiaľ to nie je bezpečné.

Ovsiannikovová v marci ešte ako zamestnankyňa ruskej štátnej televízie v živom vysielaní ukázala protestný plagát proti vojne Ruska na Ukrajine. Jej nápis znel: „Zastavte vojnu. Neverte propagande. Tu vám klamú.“

V auguste Ovsiannikovová obvinili zo šírenia klamlivých informácií o ruských ozbrojených silách a súd jej nariadil domáce väzenie, v ktorom mala zostať do 9. októbra.

Toto obvinenie podľa agentúry Reuters súvisí s júlovým protestom, keď bývalá novinárka na nábreží oproti Kremľu držala plagát nazývajúci ruského prezidenta Vladimira Putina vrahom a jeho vojakov fašistami. V prípade usvedčenia jej hrozí desať rokov odňatia slobody.

Ruské ministerstvo vnútra Ovsiannikovovú 3. októbra vyhlásilo za hľadanú osobu po tom, ako ušla z domáceho väzenia. Bývalá novinárka ruskej štátnej televízie následne uviedla, že utiekla, pretože sa považuje za nevinnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet