Na hlavný obsah

Celosvetové uznanie mu priniesla snímka Život je krásny

Taliansky herec Roberto Benigni oslavuje 70 rokov.

Celosvetové uznanie mu priniesla snímka Život je krásny
Taliansky herec, scenárista a režisér Roberto Benigni oslavuje 70 rokov. Foto: wikimedia commons

Taliansky herec, scenárista a režisér Roberto Benigni oslavuje 70 rokov. Narodil sa 27. októbra 1952. Celosvetové uznanie mu priniesla snímka Život je krásny, ktorá mu v roku 1999 vyniesla dva Oscary.

Benigni sa tak stal prvým mužom-cudzincom, ktorý získal ocenenie americkej Akadémie filmových umení a vied za najlepší herecký výkon v neanglicky hovorenom filme.

Umeleckú kariéru začal Benigni ako pouličný kabaretiér, klaun a komik. Od polovice 70. rokov vystupoval v televízii. Počas nasledujúcej dekády sa presadil aj ako osobitý tvorca autorských komédií, v ktorých zároveň vytváral hlavné úlohy.

Ako filmový režisér debutoval v roku 1982 poviedkovou satirickou komédiou Znepokojuješ ma. V nej si vzal na mušku niektoré verejné inštitúcie, najmä vládu, cirkev a banky.

Skutočný zlom v Benigniho filmovej kariére prišiel s tragikomédiou z obdobia fašizmu Život je krásny (1997). Ku ktorej napísal scenár, režíroval ju a zahral si v nej hlavnú úlohu.

Pre mnohých kontroverzná snímka získala sedem nominácií na Oscara z ktorých premenila dve – za najlepší herecký výkon v mužskej úlohe a najlepší zahraničný film.

Benigniho nasledujúci film, Pinocchio (2002), už kritika prijala zdržanlivejšie, do dejín sa zapísal predovšetkým ako najdrahší film v dejinách talianskej kinematografie. V roku 2019 potom hral aj v ďalšom spracovaní Pinocchiovho príbehu režiséra Mattea Garroneho.

V roku 2007 Benigniho Taliani zvolili osobnosťou roka a pred rokom na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach získal Zlatého leva za celoživotné dielo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet