Na hlavný obsah

Centrom Kyjeva otriaslo niekoľko explózií

O život prišli najmenej traja ľudia.

Centrom Kyjeva otriaslo niekoľko explózií
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Centrom ukrajinského hlavného mesta Kyjeva v pondelok (17. 10.) ráno otriaslo niekoľko explózií. S odvolaním sa na starostu Vitalija Klička o tom informujú ukrajinské médiá.

Útoky mali na svedomí bezpilotné lietadlá Ruska, uviedol následne Kličko aj šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Ukrajinská metropola bola spolu s ďalšími mestami presne pred týždňom cieľom masívnych ruských útokov.

Podľa doterajších informácií prišli o život traja ľudia. Oznámil to na sociálnej sieti telegram zástupcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

Predchádzajúce informácie hovorili o mŕtvej žene, ktorej telo záchranári v centre mesta vyslobodili z trosiek obytného domu, v ktorom pre nálet došlo k explózii. Ďalších 19 ľudí sa podľa Tymošenka z budovy podarilo zachrániť, štyria utrpeli zranenia.

Krátko pred prvým výbuchom sa Kyjevom rozozneli poplašné sirény. Kličko na sociálnych sieťach informoval o dvoch explóziách v kyjevskej Ševčenkivskej štvrti v centre mesta.

Tam podľa neho drony, ktoré pri zásahu cieľa vybuchnú, spôsobili požiar v nerezidenčnej budove a poškodili obytné domy. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári.

Neskôr starosta Kličko na svojom telegramovom účte informoval o ďalších dvoch explóziách v Ševčenkivskej štvrti. Ďalšie výbuchy v približne rovnakom čase hlásila agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka.

„Metropolu napadli kamikadze drony,“ napísal na telegrame Jermak. Túto informáciu nemožno nezávisle overiť.

Útoky dronov

Svedkovia zverejnili videá dronov, ktoré boli vidieť na jasnej rannej oblohe nad Kyjevom, pričom na nich bolo počuť niečo ako výstrely, ktoré sa ich snažili zlikvidovať, opísala agentúra AP. Neskôr informovala, že jej fotograf zachytil jedno z bezpilotných lietadiel, ktoré na metropolu útočili v niekoľkých vlnách.

Reportér Reuters videl časti jedného z útočiacich dronov, na ktorých podľa neho bolo napísané „Za Belgorod“. Ruská Belgorodská oblasť, ktorá susedí s Ukrajinou, je v posledných dňoch pravidelne terčom ostreľovania, z ktorého Moskva obviňuje ukrajinskú armádu. Kyjev sa k týmto útokom oficiálne nevyjadruje.

Na vojenskom cvičisku v belgorodskom regióne v sobotu (15. 10.) dvaja muži pôvodom z niektorej z postsovietskych republík zastrelili 11 dobrovoľníkov hlásiacich sa do bojov na Ukrajine.

Kyjevská správa v pondelok uviedla, že registruje štyri „prílety“, ako zvyčajne Ukrajinci označujú vzdušné údery. „Nepriateľ pokračuje v útoku,“ uviedol mestský úrad podľa agentúry Unian. Doplnil, že úder zasiahol obytný dom v Ševčenkivskej štvrti, pričom informácie o prípadných obetiach sa spresňujú.

Ukrajina v posledných týždňoch informovala o rade ruských útokov pomocou bezpilotných dronov Šáhid-136 iránskej výroby. Teherán pritom popiera, že by drony Moskve dodal. Kremeľ sa k týmto informáciám nevyjadril, poznamenal Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet