Na hlavný obsah

Ceny energií ovplyvnia aj recyklačné firmy

Zvažujú aj vypínanie liniek.

Ceny energií ovplyvnia aj recyklačné firmy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Aj recyklačné firmy stoja pred vážnym rozhodnutím. Pre vysoké ceny energií zvažujú, že vypnú linky. Zatiaľ nevedia, koľko budú platiť za elektrinu na budúci rok.

Obyvatelia Slovenska ročne vyprodukujú takmer dva a pol milióna ton komunálneho odpadu. Zrecyklovať sa Slovákom však nateraz darí len menej ako polovicu. Navyše, pre rastúce ceny energií sa viaceré firmy, ktoré odpad zhodnocujú, pripravujú na odstavenie prevádzky.

Do roka 2025 by malo Slovensko podľa aktuálnych záväzkov recyklovať odpad na úrovni 55 percent. Plnenie týchto záväzkov je však po prípadnom odstavení prevádzky recyklačných firiem nereálne. Envirorezort sa chce takému scenáru vyhnúť.

„Vláda má vytvorený nástroj, a to nariadenie vo všeobecnom hospodárskom záujme, ktorý môže postihnúť a pokryť aj potreby, ktoré sa týkajú odpadového hospodárstva,“ uviedol štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Situácia si však vyžaduje rýchle riešenie. „Pri neustálom náraste cien elektrických energií budeme musieť naše recyklačné kapacity v rámci našej asociácie vypnúť,“ vysvetlil Michal Figúr z Asociácie pre recykláciu obalov.

Opatrenia na zmiernenie následkov drahých energií pripravuje aj rezort hospodárstva. Po ukončenom medzirezortnom rokovaní ich predloží na rokovanie vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko