Na hlavný obsah

Ceny nehnuteľností klesajú. Môže za to nedostatočný dopyt a pokles záujmu o hypotéky

Výška cien dosiahla svoj strop.

Zatiaľ čo ceny potravín a služieb závratne rastú, na trhu s realitami je to naopak. Ceny nehnuteľností klesajú. Uchádzačov o kúpu je málo, a preto klesá aj záujem o hypotéky. Predať dom či byt aktuálne nie je jednoduché.

V kombinácii s rastúcimi úrokmi na hypotékach a celkovým zdražovaním takmer všetkého to peňaženky potenciálnych záujemcov o kúpu prestávajú zvládať. Týka sa to celého územia Slovenska. Predávajúcim teda nezostáva nič iné, iba cenu za svoju nehnuteľnosť znížiť.

V praxi, napríklad pri predaji trojizbového staršieho bytu v bratislavskej Petržalke, pôjde podľa odborníka o pokles ceny vo výške 10 000 až 15 000 eur. Budúci rok sa podľa neho môže stať, že takéto nehnuteľnosti sa „budú dať predať za 200 000 eur.“

Pozrite si celú reportáž RTVS:

S poklesom predaja nehnuteľností ide ruka v ruke aj pokles žiadostí o hypotéky. Pociťujú ho už aj v bankách. Pokles záujmu o hypotéky evidujú viaceré banky. Dáta ČSOB ukazujú, že v porovnaní so septembrom 2021 záujem nižší zhruba o štvrtinu.

Vyzerá to tak, že kto na hypotéku mať nebude, bude sa musieť uspokojiť s inou formou bývania, napríklad prenájmom.

„Od začiatku roka sa zvýšil záujem o prenájmy o viac ako 50 percent. Bolo to spôsobené prílevom utečencov z Ukrajiny, ktorí zabrali 35 až 40 % prenájmov, ale aj čoraz väčšou nedostupnosťou pri kúpe vlastného bývania,“ hovorí odborník na reality z FinGO.sk Viktor Obtulovič.

Podľa analytikov trend bývania v podnájme bude silnieť a odrazí sa to aj na cenách. Ceny za kúpu nehnuteľností budú klesať a za prenájmy stúpať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko