Na hlavný obsah

Ceny nehnuteľností teraz stagnujú, postupne sa majú znižovať

Zdražovanie hypoték však núti kupujúcich čakať.

Ceny nehnuteľností teraz stagnujú, postupne sa majú znižovať
Ilustračná snímka projektu nehnuteľnosti. Foto: Unsplash

Ceny nehnuteľností už niekoľko mesiacov stagnujú, ale už sa objavujú prvé neoficiálne správy, že postupne pôjdu ceny dole. Na realitnom trhu dochádza k výraznému poklesu predaja. Zdražovanie hypoték však núti kupujúcich čakať.

Už koncom leta realitné kancelárie hlásili ochladenie na trhu s nehnuteľnosťami. Bolo to vidieť na počte ponúk, dopytov, aj na skutočnosti, že rast cien nie je taký intenzívny, ako doposiaľ. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Hlavný analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik pozoruje, že za uplynulé mesiace sa výrazne prepadol predaj v hlavnom meste. „V Bratislave sa počas troch mesiacov predalo 247 bytov v rámci novostavieb, čo je jedno z najnižších sledovaných čísel,“ uviedol.

Hoci on pokles cien nehnuteľností v krátkom čase neočakáva, realitní makléri začínajú pozorovať, že sa to už deje.

„Ceny pomaly, ale isto, minimálne stagnujú. Neoficiálne už aj klesajú. Nie sú to výrazné poklesy, ale väčšina kupujúcich automaticky ráta, že dostane nejakú drobnú zľavu a aj ju vyžaduje,“ vysvetľuje majiteľka Bond reality Daniela Danihel Rážová.

Kvôli nárastu hypotekárnych sadzieb, k čomu pristúpili banky počas uplynulých mesiacov, sa podľa nej očakáva ďalší poklesu dopytu. „Tým pádom tlak na znižovanie cien a na upevnenie pozície kupujúcich na trhu sa bude zvyšovať. Predpokladáme, že ceny môžu aj klesať,“ dodala.

Zdražovanie hypoték

V súvislosti s infláciou by však Európska centrálna banka (ECB) mala ešte tento mesiac opäť navýšiť úrokovú sadzbu. Reakcia bánk – a teda ďalšie zdražovanie hypoték – prichádza už teraz. Tvrdí riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš a dodáva, že obrat sa v blízkych mesiacoch nedá očakávať.

„Tri banky za posledné štyri dni zvýšili úrokové sadzby. Povedať teraz, že banky už nebudú navyšovať úrokové sadzby by bolo veľmi optimistické Ja osobne si myslím, že sa tie sadzby budú upravovať a budú vznikať minimálne rozdiely medzi jednotlivými fixáciami,“ vyhlásil Dobiš.

Podľa analytikov však výhodou pre Slovensko ostáva spoločná mena euro. Napriek nárastu sadzieb si tak požičiavame podstatne lacnejšie ako napríklad naši susedia z V4.

Priemerná sadzba na nových hypotékach v Česku a Poľsku sa už blíži k 7 % zatiaľ čo v Maďarsku prekročila 10 %. U nás je to okolo 4 percentá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál