Na hlavný obsah

Ceny vajec budú ešte vyššie, a to najmä pred sviatkami

Podpisuje sa na tom rast nákladov.

Ceny vajec budú ešte vyššie, a to najmä pred sviatkami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ceny vajec budú rásť. Už od vlaňajška balenie desiatich kusov zdraželo asi o 50 centov. So zvýšením ceny treba rátať aj pred sviatkami.

Podpisuje sa na tom rast nákladov, aj to, že chovatelia musia svoje chovy prerábať na modernejšie. Drvivá väčšina spotrebiteľov pritom aktuálne pri nákupoch nepozerá na typ chovu ani na pôvod, ale na ceny.

Nárast nákladov o 38 percent cítia chovatelia nosníc. Na ich pokrytie nestačí ani to, že vajcia už zdraželi. „Spotrebiteľ musí rátať s tým, že najlacnejšie vajcia sú tie, ktoré pochádzajú z klietkových chovov. Ostatné, či už voliérové, podstieľkové alebo voľnovýbehové sú už podstatne drahšie,“ uviedol predseda Únie hydinárov Slovenska (UHS) Daniel Molnár.

Hoci teraz v obchodoch prevláda záujem o najlacnejšie vajcia, čoskoro produkty z klietok na pultoch nebudú. Zahraničné reťazce sa zaviazali, že od roku 2025 ponúknu len vajcia z alternatívnych chovov a naďalej na tom trvajú.

„Ide o celoeurópske záväzky. Chovatelia mali 8 rokov na to, aby prerobili svoje chovy na európsky štandard,“ vysvetlil predseda Slovenskej asociácie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Až 75 percent slovenských chovov je klietkových. Ich rekonštrukcia by stála vyše 60 miliónov eur. S podporou štát začína teraz, balíkom 110 miliónov eur na investície pre všetkých poľnohospodárov.

„Aktuálne je pripravovaná výzva na podporu na investície do poľnohospodárskych podnikov v objeme 21 miliónov eur. V rámci nej bude možné podporiť aj investície pre chov hydiny, a to vrátane rekonštrukcie hál a chovov nosníc,“ priblížil hovorca ministerstva pôdohospodárstva Andrej Wallner.

Sebestačnosť Slovenska v produkcii vajec klesá. Ešte v roku 2017 bola stopercentná, v súčasnosti slovenské chovy pokrývajú len tri štvrtiny záujmu spotrebiteľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko