Na hlavný obsah

Čepček chce odvolať Bittó Cigánikovú z postu šéfky zdravotníckeho výboru

Nespĺňa podľa neho odborné ani osobné predpoklady túto na funkciu.

Čepček chce odvolať Bittó Cigánikovú z postu šéfky zdravotníckeho výboru
Na snímke poslankyňa parlamentu Jana Bittó Cigániková. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok (25. 10.) večer rokovali o návrhu Martina Čepčeka (nezaradený), ktorý chce odvolať Janu Bittó Cigánikovú (SaS) z postu predsedníčky Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

Čepček Bittó Cigánikovej vyčíta, že nespĺňa odborné ani osobné predpoklady na funkciu, nemá relevantné vzdelanie ani odbornú prax. Poslankyňa mu v rámci diskusie vysvetlila, že vyštudovala manažment zdravotníctva a momentálne študuje ošetrovateľstvo, svoju tretiu vysokú školu.

Pripomenula, že členmi zdravotníckych výborov a ministri zdravotníctva boli vo veľkej miere lekári a zdravotníci, čo znamená, že to ešte nie je zárukou dobrého fungovania slovenského zdravotníctva. To podľa nej potrebuje dobré manažovanie.

Téma interrupcií

Čepček tiež tvrdí, že šéfka výboru zneužíva svoje postavenie vo výbore na presadzovanie „progresívnej ideologickej agendy“. Prekáža mu, že dáva príliš veľký priestor agende umelých potratov.

Poslankyňa reagovala, že žiaden návrh smerom k liberalizácii prístupu k potratom nepredložila, zatiaľ čo Čepček podal niekoľko návrhov na obmedzenie prístupu k interrupciám.

Zdôraznila, že väčšina ľudí si podľa prieskumov nepraje zmeny v oblasti potratovej legislatívy. Poslancovi pripomenula, že k jeho návrhom urobila stretnutie odborníkov a diskusie.

Poslanec zároveň hovorí, že poslankyňa presadzuje záujmy finančných skupín na úkor bežných občanov a správa sa hystericky či nedôstojne. Bittó Cigániková podľa Čepčeka šírila klamlivé a zavádzajúce informácie z medicínskej oblasti, predovšetkým v súvislosti s umelými potratmi.

Poslankyňa reagovala, že argumentuje len vedeckými štúdiami. Podľa Tomáša Lehotského (SaS) ide o pokus o odvolávanie čisto z ideologických dôvodov. Šéfka klubu SaS Anna Zemanová uviedla, že všetci poslanci SaS za Bittó Cigánikovou stoja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko