Na hlavný obsah

České prezidentské voľby by vyhral Petr Pavel. Babiš stráca preferencie

Babiša by volilo o 8,4 % menej voličov v porovnaní s letom.

České prezidentské voľby by vyhral Petr Pavel. Babiš stráca preferencie
Kandidát na českého prezidenta Petr Pavel. Foto: ČTK / Michaela Říhová

Prvé kolo českých prezidentských volieb by vyhral generál Petr Pavel. Získal by 27,9 % hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos, ktorý v utorok (18. 10.) zverejnil spravodajský portál iDNES.cz.

Do druhého kola by spoločne s ním postúpil aj predseda hnutia ANO Andrej Babiš, ktorý by dosiahol 23,3 % hlasov. Ide už o druhý volebný model, ktorý prisudzuje víťazstvo Pavlovi.

Pavel oproti júlu zaznamenal nárast preferencií, a to zhruba o štyri percentá. Starší prieskum mu prisudzoval 23,8 % hlasov. Naopak, u Babiša nastal výrazný pokles. V predchádzajúcom vyhodnotení by ho volilo 31,7 % respondentov, čo je o 8,4 % viac ako teraz.

Na treťom mieste by sa podľa predmetného volebného modelu umiestnila ekonómka a bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuše Nerudová. Volilo by ju 16,9 % ľudí, čo je o 6,1  % viac ako v júli.

Rozdiely medzi oboma súčasnými favoritmi prezidentských volieb sa stierajú pri pohľade na tzv. verných voličov. Agentúra Ipsos však uvádza, že Pavel dosahuje výrazne vyšší potenciál aj napriek tomu, že obaja kandidáti majú „podobne silné voličské jadro.“

Pri preferenciách rozhodnutých voličov agentúra uvádza, že obaja kandidáti majú preferencie zhruba 18 %. Naopak, pri pohľade na volebný potenciál má Pavel výrazný náskok. Aspoň 39,3 % ľudí totiž zvažuje, že ho bude voliť, zatiaľ čo Babiša len 28,7 % voličov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet