Na hlavný obsah

Chcel prezidentovi odovzdať petíciu. Česi žiadali demisiu vlády

Pod Pražským hradom sa zišlo asi 300 demonštrantov.

Chcel prezidentovi odovzdať petíciu. Česi žiadali demisiu vlády
V Prahe protestovalo zhruba 300 demonštrantov. Foto: RTVS

Demonštranti v Prahe žiadali demisiu vlády. Pre podporu Ukrajiny aj preto, že nedostatočne rieši energetickú krízu. Na Hrade sa pokúsili odovzdať petíciu prezidentovi za odvolanie vlády Petra Fialu. Na Hradčanskom námestí sa v stredu (12. 10.) zišlo zhruba 300 demonštrantov.

Chceme, aby odvolal vládu Petra Fialy, ktorá doviedla našu krajinu na pokraj ekonomického kolapsu a pokraj vojny, vyjadril sa organizátor protestu z iniciatívy ČR na 1. mieste Ladislav Vrábel. Tvrdí, že názor môžu prostredníctvom petície vyjadriť vďaka demokratickému usporiadaniu krajiny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Autori petície zrejme vychádzajú z toho, že čo nie je zakázané, to môže byť na základe petície, tak že to skúsia. Možno vychádzajú z kreatívneho výkladu ústavy prezidenta. Domnievam sa však, že to prezident nebude riešiť,“ hovorí politológ Petr Just.

Komentátor českého Denníka N Jan Moláček tvrdí, že ľudia si nedostatočne overujú informácie a žijú v presvedčení, že ich musia vyhľadávať inde. Dodal, že „nepoznajú ústavu.“

Český minister školstva Vladimír Balaš odsúdil proruské argumenty. V situácii, kedy Rusko rozpútalo „agresívnu vojnu,“ sú nepatričné.

Ďalšiu demonštráciu organizátori zvolali na Václavské námestie 28. októbra, teda v deň vzniku prvej Československej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet