Na hlavný obsah

Chrípková sezóna sa pomaly začína. Najviac prípadov hlásia na východe

Ochrániť by mohla aj vakcína.

Chrípková sezóna sa pomaly začína. Najviac prípadov hlásia na východe
Chrípková sezóna sa pomaly začína. Foto: RTVS

Chrípková sezóna sa pomaly začína. Úrad verejného zdravotníctva eviduje mierny nárast akútnych respiračných ochorení – vrátane chrípky. Oproti minulému týždňu chorobnosť na ňu stúpla o takmer 20 percent.

Najviac hlásených prípadov bolo na východnom Slovensku. „Vieme, že posledné dva roky sme sa výrazne chránili respirátormi, ktoré bránili tomu, aby sa tieto respiračné infekty šírili. Tak ako sa bránilo šíreniu covidu, tak aj všetkým ostatným respiračným ochoreniam, čiže aj naša imunita nebola atakovaná týmito ďalšími chrípkami,“ ozrejmil René Hako, hlavný lekár Košického samosprávneho kraja.

Ochrániť by mohla aj vakcína. Celková zaočkovanosť sa považuje za dobrú, keď je nad 20 %. Na Slovensku je zaočkovaných asi 4-5 percent ľudí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Podľa môjho názoru tu jednoznačne chýba nejaká silnejšia osveta a upozornenie na to, že napríklad na chrípku každoročne zomrie na Slovensku priemerne 800 až tisíc ľudí,“ myslí si Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Vakcín proti chrípke je dostatok. Záujem však od roka 2010 klesá. Najvyššiu chorobnosť lekári stále evidujú u detí do 5 rokov.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie proti chrípke, najmä starším ľuďom nad 65 rokov, zdravotníkom, ľuďom s oslabenou imunitou či tehotným ženám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko