Na hlavný obsah

Christopher Wren sa stal najväčším anglickým architektom náhodou

Profesorom astronómie sa stal ešte pred dovŕšením 30 rokov.

Christopher Wren sa stal najväčším anglickým architektom náhodou
Christopher Wren bol jedným z najväčších mysliteľov svojej doby a mohol sa presláviť v hociktorej z viacerých oblastí, ktorým sa venoval. Foto: wikimedia commons

Christopher Wren bol jedným z najväčších mysliteľov svojej doby a mohol sa presláviť v hociktorej z viacerých oblastí, ktorým sa venoval. Profesorom astronómie sa stal ešte pred dovŕšením 30 rokov. To, že sa stal najväčším anglickým architektom, bola skôr náhoda ako zámer.

Wren sa narodil pred 390 rokmi – 20. októbra 1632 v East Knoyle, dedine v grófstve Wiltshire na juhozápade Anglicka. Jeho otec, neskorší windsorský dekan a kaplán Karola I., bol vtedy farárom dedinského kostola.

Chlapec sa veľmi zaujímal o vedu, najmä o matematiku a astronómiu. Jeho záujem pokračoval na Westminsterskej škole a v Oxforde, kam nastúpil v roku 1649, píše životopisný portál britannica.com.

Wren sa vždy zaujímal o architektúru a vedel vynikajúco kresliť, ale nepovažoval sa za profesionálneho architekta. V rokoch 1661 až 1673 bol profesorom astronómie v Oxforde. Jeho prvými významnými stavbami boli kaplnka pre Pembroke College v Cambridgei, dokončená v roku 1665, a budova Sheldonian Theatre v Oxforde, ktorú dostavali v roku 1669.

Niekoľko rokov pracoval na plánoch rekonštrukcie starej Katedrály svätého Pavla v Londýne. V roku 1665 navštívil Paríž. Po návrate do Anglicka sa opäť venoval plánom na obnovu katedrály. V roku 1666 zničil katedrálu, desiatky farských kostolov a veľkú časť centra Londýna veľký požiar.

Christopher Wren okamžite predložil plány na prestavbu mesta, ktoré počítali so širokými alejami, širokými námestiami a krásnymi výhľadmi. Od jeho plánov sa upustilo, ale Wren sa vrhol na projektovanie novej Katedrály svätého Pavla a 52 kostolov pre Londýn.

Podhľad na katedrálu sv. Pavla v Londýne
Katedrála sv. Pavla v LondýneFoto: Unsplash/George Hiles

Útoky žiarlivých rivalov si nevšímal

Katedrálu začali stavať až v roku 1675 a dokončili ju až v roku 1710. Práce na mestských kostoloch sa začali naplno v roku 1670. Za vnútorné vybavenie a výzdobu kostolov zodpovedali jednotlivé farnosti, hoci Wrena často žiadali o radu.

Jeho hlavný prínos spočíval vo vežiach, ktoré vykazujú veľkú invenciu. Medzi jeho najkrajšie svetské stavby patrí „nové“ krídlo Hampton Courtu (1689 – 1994) neďaleko Londýna a Greenwichská nemocnica, dnes Kráľovská námorná akadémia (1696 – 1716).

Wren sa dvakrát oženil a s každou manželkou mal dve deti. V roku 1668 ho vymenovali za generálneho inšpektora kráľovských stavieb a v roku 1673 ho povýšili do rytierskeho stavu.

Dvakrát bol poslancom parlamentu – v rokoch 1685 až 1687 a v rokoch 1701-02. Pocty, ktoré sa mu dostávali, si veľmi nevšímal a na útoky žiarlivých rivalov odpovedal len zriedka. Wren zomrel vo veku 90 rokov a pochovali v Katedrále svätého Pavla.

Pri jeho hrobe vtedy nepostavili žiadny pomník, ale nad jedným z veľkých portálov katedrály vytesali jeho epitaf: „Čitateľ, ak hľadáš pomník, rozhliadni sa okolo seba.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet