Na hlavný obsah

Čína si vyhradzuje možnosť použiť v krajnom prípade proti Taiwanu násilie

Znovuzjednotenie je v záujme všetkých, tvrdí hovorca.

Čína si vyhradzuje možnosť použiť v krajnom prípade proti Taiwanu násilie
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Reuters

Čína si vyhradzuje právo použiť proti Taiwanu v krajnom prípade a pri závažných okolnostiach silu, prvou voľbou je však pre ňu mierové znovuzjednotenie. V sobotu (15.10.) to podľa agentúry Reuters povedal hovorca Komunistickej strany Číny.

Znovuzjednotenie Číny a Taiwanu je podľa neho v záujme všetkých, vrátane taiwanských obyvateľov, povedal hovorca na tlačovej konferencii v Pekingu. Konala sa deň pred začiatkom zjazdu vládnucej strany.

V nedeľu (16. 10.) začne v Pekingu týždeň trvajúci zjazd Komunistickej strany Číny, na ktorom bude pravdepodobne na tretie funkčné obdobie vo funkcii prezident Si Ťin-Pching. Čínski prezidenti sú v úrade päť rokov.

Hovorca strany znovu obhajoval takzvanú politiku nulového covidu a s ňou spojené prísne opatrenia, vrátane uzatvárania miliónov ľudí do karantén pri výskyte minimálneho počtu nakazených. V krajine podľa neho žije mnoho starých ľudí a rôzne jej časti sú nerovnomerne rozvinuté.

„Reakcia na chorobu covid-19, akú Čína zvolila, sa ukázala byť čo do nákladov najužitočnejšia,“ tvrdí hovorca. Podľa agentúry DPA však sľúbil lepšiu koordináciu epidemických opatrení a sociálnej a hospodárskej politiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet