Na hlavný obsah

Členovia volebnej komisie v Žehre na Spiši chcú napadnúť výsledok volieb

Nastalo tam viacero problémov.

Členovia volebnej komisie v Žehre na Spiši chcú napadnúť výsledok volieb
Na ilustračnej snímke voľby. Foto: RTVS

K obciam, kde budú musieť zopakovať krajské a komunálne voľby, sa možno pridá aj Žehra na Spiši. Členovia volebnej komisie zvažujú, že ich výsledok napadnú na súde. 

Volebnú miestnosť v obci Žehra pre veľký záujem v sobotu (29. 10.) uzavreli až o 22.00 h. Na komunálnych voľbách sa tam zúčastnilo 70 % oprávnených voličov. 

“Boli niektoré obce, ako napríklad Žehra, kde boli emotívnejšie výstupy občanov a voličov,” uviedol Damián Imre, viceprezident Policajného zboru SR. 

Toto však v Žehre nebol jediný problém. Zápisnicu z okrsku číslo dva, nepodpísali štyria členovia volebnej komisie, vrátane predsedu a podpredsedu. 

“Niektorí členovia volebnej komisie, v priebehu sčítavania hlasov bezdôvodne z miestnosti odišli. Tým pádom nepodpísali zápisnicu,” vysvetlil Miloš Pacovský, prednosta obecného úradu v Žehre.

“Nepodpísanie zápisnice o výsledku volieb členmi volebnej komisie, neznamená neplatnosť volieb,” ozrejmila Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb na ministerstve vnútra.

Podozrenie z manipulácie výsledkov

Objavil sa však ešte jeden problém, konkrétne v súvislosti s voľbami v  zariadení pre zdravotne znevýhodnených.

Existujú podozrenia, že voľby v Žehre údajne mali rozhodnúť hlasy klientov domova sociálnych služieb, ktoré sa nachádza v Žehre, v časti obce Hodkovce. Podľa niektorých ľudí, práve tu malo dôjsť k manipulácii výsledkov.

“Všetko prebiehalo v súlade so zákonom. Nič zlé sa nedialo v našom zariadení. Volebná komisia tu bola v zložení piatich členov, videli celý priebeh,” uviedla Daniela Chovancová, vedúca sociálneho úseku domova sociálnych služieb Domovina, Žehra- Hodkovce.

V tomto zariadení pre zdravotne znevýhodnených, môže voliť až 96 klientov s trvalým pobytom v obci Žehra. Do prenosnej urny napokon hodilo svoj hlas približne 70 z nich.

“Myslím si, že je neprípustné, aby vo voľbách mohli voliť ľudia, ktorí sú zbavení svojprávnosti,” povedal Miloš Kočiš, obyvateľ obce Žehra.

“Občania, ktorí sú umiestnení v sociálnom zariadení, majú právo voliť,“ vysvetlila Chmelová.

Medzi prvou dvojicou kandidátov na starostu, bol rozdiel 33 hlasov. Členovia okrskovej volebnej komisie, ktorí nepodpísali zápisnicu zvažujú, že sa obrátia na Najvyšší správny súd. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny