Na hlavný obsah

Ďalší potravinový škandál v Poľsku. Farmári kŕmili hydinu technickými olejmi

Tie sa zvyknú používať na výrobu paliva.

Ďalší potravinový škandál v Poľsku. Tamojší farmári kŕmili hydinu zmesou, ktorá obsahovala namiesto potravinových olejov technické.

Tie sa zvyknú používať na výrobu paliva. Informuje o tom poľský portál ONET. Slovenské úrady sú v strehu.

S technickými olejmi obchodovala nemecká firma s pobočkou v Poľsku. Nakupovala ich v zahraničí a následne za lacné peniaze predávala poľským výrobcom krmív ako potravinové. Falošný olej nakupovali aj hydinové farmy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vyše 50 percent hydiny, ktorú si môžeme kúpiť v obchodoch, však pochádza zo zahraničia, a najväčšia časť z Poľska. Či sa kontaminované mäso dostalo aj na naše pulty, nie je v tejto chvíli jasné.

,,Na Slovensku som nariadil robiť vysledovateľnosť dovážaného hydinového mäsa z Poľska. A predbežne budeme odoberať aj vzorky, pokiaľ nedajú Poliaci presný zoznam, do ktorých závodov takéto tuky distribuovali,“ avizuje riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Zatiaľ nie je jasné ani to, aké látky technické oleje obsahovali.Tým pádom je ťažké určiť aj nebezpečie pre ľudí.

,,Dali to analyzovať. Výsledky budú mať najskôr koncom týždňa, čo je pre nás neprijateľné. Nebezpečenstvo určite je,“ dodal Bíreš.

Poľskí vyšetrovatelia odhadujú, že takýto systém fungoval od roku 2017. Ak sa v niektorom hydinovom výrobku ukáže zdravotné riziko, Slovensko jeho dovoz zastaví.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet