Na hlavný obsah

Ďalšia výmena zajatcov. Kyjevu sa podarilo oslobodiť 32 vojakov

O počte prepustených Rusov sa zatiaľ nevie.

Ďalšia výmena zajatcov. Kyjevu sa podarilo oslobodiť 32 vojakov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kyjevu sa pri výmene vojnových zajatcov podarilo oslobodiť 32 vojakov, oznámil v utorok (11. 10.) šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Medzi prepustenými sú podľa neho dôstojníci, poddôstojníci a radoví vojaci ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajina podľa neho získala späť tiež telo izraelského občana Dmytra Fialku, ktorý na ukrajinskej strane bojoval proti ruským inváznym jednotkám. Moskva zatiaľ výmenu nepotvrdila.

„Všetci pôsobili v miestach, kde sa odohrávali prudké boje,“ napísal Jermak na twitteri, kde rovnako zverejnil fotografiu vojakov. „Mnoho z týchto ľudí považovali za nezvestných,“ dodal šéf prezidentskej kancelárie, ktorý zároveň prisľúbil oslobodiť všetkých vojnových zajatcov.

Ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území podľa agentúry Ukrinform o niekoľko hodín skôr oznámilo, že sa po náročných rokovaniach podarilo získať telá 62 padlých ukrajinských obrancov. A to vrátane bojovníkov, ktorých zadržiavali vo väznici Olenivka, ktorá sa nachádza na území ovládanom proruskými separatistami.

V júli prišla správa, že pri ostreľovaní Olenivky zahynulo päť desiatok ukrajinských vojnových zajatcov. Z útoku sa Ukrajina a Rusko obvinili navzájom. Stanica CNN na základe svojho vyšetrovania dospela k záveru, že ruská verzia udalostí je s vysokou pravdepodobnosťou vymyslená.

Ku koncu septembra si Ukrajina a Rusko nečakane vymenili zajatcov. Táto výmena sa považuje za najväčšiu od začiatku ruskej invázie. Ukrajine sa podľa úradov podarilo zo zajatia dostať 215 ľudí, medzi nimi aj niekdajších obrancov Mariupolu, vrátane veliteľov pluku Azov.

Kyjev na oplátku prepustil 55 ruských alebo proruských zajatcov a Viktora Medveďčuka, vodcu zakázanej proruskej strany, ktorý čelil obvineniu z vlastizrady. Koľko prípadne prepustil Kyjev ruských zajatcov tentoraz, nie je jasné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet