Na hlavný obsah

Dánski vyšetrovatelia potvrdili rozsiahle poškodenie plynovodov Nord Stream

Švédsky denník zverejnil video spod mora.

Dánski vyšetrovatelia potvrdili rozsiahle poškodenie plynovodov Nord Stream
Na leteckej snímke poskytnutej dánskymi ozbrojenými silami je vidieť únik plynu z plynovodu Nord Stream 1 v Baltskom mori. Foto: TASR/AP

Dánske úrady v utorok (18. 10.) potvrdili rozsiahle poškodenie plynovodov Nord Stream pri dánskych brehoch v Baltskom mori a uviedli, že príčinou boli „silné výbuchy“.

Švédsky denník Expressen v utorok zverejnil prvé údajné zábery poškodených potrubí vedúcich z Ruska do Nemecka. Spolu štyri mohutné úniky plynu sa na konci septembra vyskytli v medzinárodných vodách.

Kodanská polícia uviedla, že vykonala množstvo predbežných vyšetrovaní na „miestach trestných činov“ za asistencie dánskej armády a okrem iného v spolupráci s dánskou spravodajskou agentúrou DSIS. Polícia a DSIS sa rozhodli zriadiť spoločnú vyšetrovaciu skupinu, uviedla polícia a dodala, že nemožno povedať, kedy vyšetrovanie ukončia.

Švédska spravodajská služba tento mesiac informovala, že jej predbežné vyšetrovanie iných dvoch únikov z plynovodu bližšie k švédskym brehom „posilnilo podozrenie z vážnej sabotáže“. Podľa švédskej prokuratúry na mieste vyzdvihli dôkazy.

Švédsky denník Expressen v utorok medzitým zverejnil fotografie a video údajne zachytávajúce poničené plynovody. Chýba podľa neho najmenej 50 metrov kovového potrubia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet