Na hlavný obsah

Dědeček bude stíhaný na slobode, rozhodol sudca

V nedeľu (2. 10.) spôsobil smrť piatich ľudí.

Dědeček bude stíhaný na slobode, rozhodol sudca
Obvinený Dušan Dědeček, ktorý v nedeľ opitý narazil do zastávky MHD na Zochovej v Bratislave, nebude stíhaný väzobne. Foto: TASR

Obvinený Dušan Dědeček, ktorý v nedeľu (2. 10.) opitý narazil do zastávky MHD na Zochovej v Bratislave, nebude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom vo štvrtok (6. 10.) sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I. Nehoda si vyžiadala päť životov a niekoľkých zranených. Jeden z nich je naďalej v kritickom stave.

Prokurátor žiadal útekovú aj preventívnu väzbu. „Súd nezhliadol dôvod takzvanej útekovej väzby pre hrozbu vysokého trestu. Súd nezhliadol ani dôvod takzvanej preventívnej väzby, nakoľko hrozba pokračovania v identickom alebo obdobnom konaní z konania obvineného a iných konkrétnych skutočností nevyplýva,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

„Podľa sudcu pre prípravné konanie rozhodovanie o väzbe nie je rozhodovanie o treste. Preto ani fatálnosť a neospravedlniteľnosť následku žalovaného skutku nezakladá väzobné stíhanie obvineného,“ dodal.

Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť. Termín verejného zasadnutia odvolacieho súdu bude v piatok (14. 10.) ráno.

Po nehode bol vraj agresívny

Policajný prezident Štefan Hamran v pondelok (3. 10.) vyhlásil, že vodič bol po nehode agresívny. „Je zarážajúce, že vodič je schopný sa dopustiť niečoho takéhoto a potom ešte agresívne vystupuje smerom k policajtom alebo k zdravotníckemu personálu,“ uviedol.

Právny zástupca obvineného Jiří Kučera pred rozhodovaním sudcu povedal, že obvinený je z toho veľmi deprimovaný a zronený. „Uvedomuje si to, že nemal tak konať,“ dodal.

Na otázku, či sa vyjadril aj k svojmu agresívnemu správaniu na mieste Kučera reagoval, že vychádza z uznesenia o vznesení obvinenia, kde jeden príslušník hasičského a záchranného zboru hovorí opak.

„Že bol slušný a že len povedal príslušníkom polície, že je chorý,“ citoval Kučera a dodal, že je naozaj chorý a má viacero diagnóz. Ako pokračoval, orgány činné v trestnom konaní vypočuli veľké množstvo osôb, „a nikde som nečítal, že by bol agresívny. Aspoň v uznesení o vznesení obvinenia.“

Návrh na jeho väzobné stíhanie podal v stredu (5. 10.) prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave. Okrem preventívnej navrhol aj útekovú väzbu, pretože existovali obavy, že by mohlo dôjsť k úteku obvineného z dôvodu vyhnutia sa trestnému stíhaniu.

O väzbe by mal v zmysle Trestného poriadku rozhodnúť Okresný súd Bratislava I v zákonnej lehote 72 hodín, keďže ide o obzvlášť závažný zločin.

Polícia Dědečka obvinila z trestného činu všeobecného ohrozenia. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko