Na hlavný obsah

Deficit verejných financií bol minulý rok o niečo nižší, než sa predpokladalo na jar

Nižšia je aj hodnota aktuálneho štátneho dlhu Slovenska.

Deficit verejných financií bol minulý rok o niečo nižší, než sa predpokladalo na jar
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Unsplash

Deficit verejných financií z minulého roka sa znížil na 5,46 percenta HDP. Podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR pomohli najmä vyššie príjmy z daní firiem.

Hospodárenie Slovenska v minulom roku skončilo so schodkom takmer 5,2 miliardy, čo je o 592 miliónov eur menej, ako uvádzal prvý výsledok zverejnený ŠÚ SR v apríli 2022. Deficit tak dosiahol 5,46 percenta HDP, pôvodný jarný odhad uvádzal hodnotu 6,15 percenta.

V októbri štát spresňuje predbežné údaje o deficite a dlhu štátu za predchádzajúci rok, ktoré prvýkrát zverejňuje v apríli. Ide o tzv. jarnú a jesennú notifikáciu o štátnom deficite a dlhu za rok 2021.

Z hľadiska štruktúry ústredná štátna správa medziročne zvýšila deficit svojho hospodárenia o 131 miliónov eur na viac ako 5,6 miliardy eur. Hospodárenie miestnej samosprávy sa medziročne zhoršilo o 200 miliónov eur. Fondy sociálneho zabezpečenia hospodárili vlani s prebytkom, ale o niečo málo nižším ako v roku 2020.

Štátny dlh medziročne stúpol, menej ako sa zdalo na jar

Dlh verejnej správy v roku 2021 dosiahol necelých 61,3 miliardy eur, čo bolo na úrovni 62,19 percenta HDP. Aktuálna hodnota dlhu v porovnaní s jarou klesla o 8 miliónov eur.

Štátny dlh v porovnaní s minulým rokom stúpol o 6,2 miliardy eur a celková výška dlhu v pomere k HDP sa zvýšila a jeho hodnota prekročila hranicu 62 percent HDP. V roku 2020 dlh dosahoval 58,90 percenta HDP, čo súviselo najmä s výrazným nárastom objemu emitovaných štátnych dlhopisov.

Zmeny deficitu ovplyvnil vyšší výber daní

Najvýznamnejší pozitívny vplyv na zmenu deficitu mal podľa ŠÚ SR najmä vyšší výber daní z príjmov právnických osôb o 650 miliónov eur. Naopak, negatívny vplyv mala zmena vykazovania transakcií súvisiacich s PPP projektami.

ŠÚ SR na základe odporúčaní Eurostatu upravil zaznamenávanie transakcií súvisiacich so zmluvami o výstavbe významných infraštruktúrnych diel, čo viedlo k rastu deficitu o 136 miliónov eur v roku 2021 a súčasne o 55 miliónov eur v roku 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika