Na hlavný obsah

Deväť európskych prezidentov odmietlo ruskú anexiu

A to vrátane prezidentky Čaputovej či prezidenta Zemana.

Deväť európskych prezidentov odmietlo ruskú anexiu
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Deväť prezidentov stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO odmietlo ruskú anexiu ukrajinských území. A to vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej či českého prezidenta Miloša Zemana. O spoločnom vyhlásení v nedeľu (2. 10.) informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„My, prezidenti krajín strednej a východnej Európy, ktorých lídri navštívili Kyjev počas vojny a na vlastné oči boli svedkami dôsledkov ruskej agresie, nemôžeme mlčať tvárou v tvár očividnému porušovaniu medzinárodného práva Ruskou federáciou,“ uviedli v spoločnom vyhlásení.

Prezidenti potvrdzujú podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny a ďalej neuznávajú snahy Ruskej federácie o anexiu akejkoľvek časti ukrajinského územia. Pritom pevne stoja za rozhodnutím zo samitu Severoatlantickej aliancie v Bukurešti v roku 2008. To sa týkalo budúceho členstva Ukrajiny v Aliancii.

„Podporujeme Ukrajinu v jej obrane proti ruskej invázii. Žiadame, aby sa Rusko okamžite stiahlo zo všetkých okupovaných teritórií a vyzývame všetkých Spojencov na podstatné zvýšenie vojenskej pomoci Ukrajine,“ pokračovali

V závere dodali, že všetci, ktorí páchajú zločiny agresie, musia byť vzatí na zodpovednosť a čeliť spravodlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet