Na hlavný obsah

Do Bieloruska prišli prví ruskí vojaci, ktorí sa majú zapojiť do spoločnej jednotky

Cieľom je posilniť ochranu a obranu bieloruskej hranice.

Do Bieloruska prišli prví ruskí vojaci, ktorí sa majú zapojiť do spoločnej jednotky
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Do Bieloruska dorazili prví ruskí vojaci, ktorí budú súčasťou nového spoločného vojenského zoskupenia. Informovalo v sobotu (15.10.) podľa agentúry TASS bieloruské ministerstvo obrany.

Na jeho vzniku sa začiatkom týždňa dohodol bieloruský prezident Alexander Lukašenko so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Predstavitelia bieloruskej armády uviedli, že cieľom tohto zoskupenia je posilniť ochranu a obranu bieloruskej hranice a znížiť vojenskú aktivitu v blízkosti hraníc.

Podľa Minska ide výlučne o obranný projekt. Bieloruské ministerstvo obrany zverejnilo video, na ktorom bieloruské vojačky vítajú ruských vojakov chlebom a soľou.

Pozornosť Ukrajiny a Západu tento týždeň vzbudila zvýšená vojenská aktivita v Bielorusku. Možno to chápať ako možné znamenie toho, že sa Lukašenko chystá poslať bieloruskú armádu do bojov na Ukrajine, aby podporila ruské invázne sily.

V pondelok (10. 10.) Lukašenko povedal, že nariadil, aby sa bieloruské jednotky spolu s tými ruskými presunuli k hranici s Ukrajinou.

Ide podľa neho o reakciu na „jasné ohrozenie pre Bielorusko zo strany Kyjeva a jeho podporovateľov na Západe“. V piatok (14.10.) bieloruský opozičný list Naša Niva napísal, že v krajine pod zámienkou skúšky bojaschopnosti bieloruských síl sa začala mobilizácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet