Na hlavný obsah

Do dobrovoľníkov začali strieľať dvaja páchatelia, zabili najmenej 11 ľudí

Útočníkov zlikvidovali, tvrdia ruské médiá.

Do dobrovoľníkov začali strieľať dvaja páchatelia, zabili najmenej 11 ľudí
Ilustračná snímka ruských vojakov. Foto: TASR/AP

Najmenej 11 ľudí zahynulo a ďalších 15 utrpelo zranenia pri streľbe vo výcvikovom stredisku v juhoruskom Belgorode neďaleko ukrajinských hraníc.

Do vojakov, ktorí prišli dobrovoľne bojovať na Ukrajinu, začali strieľať dvaja z nich, pôvodom z nemenovaného bývalého sovietskeho štátu.

Informovali o tom ruské štátne agentúry s odvolaním sa na ministerstvo obrany, podľa ktorého išlo o teroristický čin. Útočníkov zabili, dodali ruské médiá.

Streľba sa odohrala uprostred „čiastočnej“ mobilizácie, ktorú 21. septembra nariadil prezident Vladimir Putin.

Vyhlásenie mobilizácie vyvolalo protesty a prinútilo státisíce ľudí k úteku z Ruska. Podľa úradov má byť do armády povolaných 300 000 záložníkov, a to predovšetkým ľudia s predchádzajúcimi bojovými skúsenosťami. Podľa neoficiálnych správ ale má byť povolaných do armády na milión mužov.

Ruské vedenie tvrdí, že mobilizácia sa bude týkať len ľudí, ktorí v armáde slúžili v nedávnej dobe.

Aktivisti a skupiny na ochranu práv však informovali, že vojenské odvodné úrady zhromažďovali ľudí bez akýchkoľvek skúseností s armádou. Niektorí z nich boli navyše zo zdravotných dôvodov nespôsobilí na službu.

Niektorí z čerstvo povolaných záložníkov podľa agentúry AP zverejnili videá, na ktorých ich nútia spať na podlahe alebo dokonca vonku.

Dostávajú tiež zhrdzavené zbrane, kým ich pošlú do popredných línií. Úrady priznali, že mobilizácia bola často zle organizovaná, a sľúbili, že situáciu zlepšia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet