Na hlavný obsah

Do niektorých nemocníc sa vracia zákaz návštev

Dôvodom je narastajúci počet ľudí infikovaných koronavírusom.

Do niektorých nemocníc sa vracia zákaz návštev
Nemocnice so zákazom návštev. Foto: RTVS
Nemocnice so zákazom návštev.
Nemocnice so zákazom návštev.Foto: RTVS

Zákaz návštev v nemocniciach je opäť aktuálny. Nejde o plošné opatrenie, no väčšina zariadení na Slovensku už návštevy zakazuje alebo obmedzuje.

Fakultné nemocnice v Nitre či Nových Zámkoch zakázali návštevy ešte v lete, podobne ako Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach. Pridávajú sa aj ďalšie po celom Slovensku. Najnovšie zákaz platí aj v Zlatých Moravciach.

„Súvisí to s nárastom pozitívnych pacientov na koronavírus v uplynulom týždni, ako aj z dôvodu nárastu chrípkových ochorení,“ priblížila riaditeľka Nemocnice AGEL Zlaté Moravce Nina Horniaková. Zakázaný je podľa nej akýkoľvek pohyb osôb v areáli nemocnice, ktorý nesúvisí s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Univerzitná nemocnica v Bratislave nateraz obmedzila návštevy na tri dni v týždni. Niektoré ďalšie zakazujú vstup na vybrané oddelenia. K zariadeniam bez obmedzení patrí zatiaľ napríklad nemocnica v Spišskej Novej Vsi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Epidemická situácia v našom regióne je pomerne priaznivá,“ uviedol Tomáš Mitrík, námestník riaditeľa Nemocnice Spišská Nová Ves. Dodal, že zákaz návštev prehodnotia až vtedy, keď „stúpnu počty alebo diagnostikujú ohnisko nákazy ochorenia na určitom oddelení“.

Celoplošné opatrenia sa zatiaľ nechystajú

Počet nakazených plynulo stúpa. V utorok (11. 10.) ich testy zachytili 509. Popri tom rastie aj výskyt chrípky, ktorú pre podobné príznaky od covidu bez testu pacient nerozozná. Celoplošné opatrenia však zatiaľ úrady nechystajú.

„Vzhľadom na dostupnosť vakcín a vysokú mieru informovanosti verejnosti aktuálne nepripravuje plošné sprísňovanie opatrení. Jednoznačne preferujeme zodpovedný a proaktívny prístup občanov,“ konštatoval hlavný hygienik Ján Mikas.

Podľa všeobecného lekára pre dospelých Mariána Šótha by mal každý, kto má príznaky akéhokoľvek respiračného ochorenia, nosiť respirátor alebo rúško. „Respirátor je vhodnejší ako rúško. Pokiaľ je to iba bežná chrípka, stačí rúško,“ vysvetlil. Epidemiologička Zuzana Krištúfková radí sa pred návštevou osôb, ktoré patria do rizikových skupín obyvateľstva, otestovať.

S ochorením COVID-19 je aktuálne v nemocniciach hospitalizovaných 801 ľudí. Oproti koncu minulého týždňa ide len o mierny pokles. Pľúcnu ventiláciu momentálne potrebuje šesť pacientov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny