Na hlavný obsah

Do parlamentu sa na definitívne schválenie dostal návrh, ktorý zníži poplatky v treťom pilieri

Odborníci s tým však nesúhlasia.

Ľudia, ktorí si k budúcemu dôchodku sporia v treťom pilieri, by mohli mať na účtoch viac peňazí.

V parlamente sa na definitívne schvaľovanie dostal opozičný návrh zákona, ktorý v doplnkovom dôchodkovom sporení znižuje poplatky správcom fondov o polovicu. Tí hovoria o zániku sporenia.

V doplnkovom dôchodkovom sporení, do ktorého väčšinou prispieva zamestnancom aj firma, si v súčasnosti sporí takmer 930-tisíc ľudí.

Majú v nich viac ako takmer 3 miliardy eur. Opoziční poslanci z SaS tvrdia, že pre zlé nastavenie poplatkov v treťom pilieri prichádzajú sporitelia o veľkú časť svojho majetku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Chceme znížiť poplatok za správu majetku, ktorý majú sporitelia vo fonde z 1, 2 percent a na 0, 6 percent. Vnímame to ako krok, ktorý zväčší hodnotu majetku sporiteľov v treťom pilieri,“ vyjadril sa poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS).

„Absolútne nesúhlasíme s tým, že prinesie zvýšenie počtu účastníkov v treťom pilieri alebo zvýšenie miery úspor,“ oponoval prezident Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností Martin Višňovský.

Opoziční poslanci tvrdia, že chcú správcovské spoločnosti motivovať, aby úspory spravovali aktívnejšie. Správcovské spoločnosti hovoria, že ak návrh opozičných poslancov prejde, tretí pilier to zlikviduje.

„Bez akejkoľvek analýzy prichádza skupina poslancov na skokovité zníženie poplatkov o 50 percent, pričom tretí pilier si plní určité legislatívne úlohy,“ dodal Višňovský.

Novela zákona, ktorá má znížiť poplatky v treťom pilieri, prešla na ďalšie rokovanie aj vďaka ďalším opozičným poslancom. Minister práce chce ešte pred schvaľovaním zmien nabádať poslancov aj správcovské spoločnosti, aby sa dohodli.

Poslanci budú o novele zákona, ktorá zníži poplatky v treťom pilieri, rozhodovať o dva týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko