Na hlavný obsah

Draghi odovzdal premiérsky úrad novej šéfke kabinetu Meloniovej

Tá zložila prísahu u prezidenta už v sobotu.

Draghi odovzdal premiérsky úrad novej šéfke kabinetu Meloniovej
Odchádzajúci taliansky premiér Mario Draghi a jeho nástupníčka Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Giorgia Meloniová sa ako prvá žena v čele talianskej vlády v nedeľu (23. 10.) oficiálne ujala funkcie. Na ceremónii v paláci Chigi v Ríme jej odchádzajúci premiér Mario Draghi po takmer 90-minútovom súkromnom rozhovore symbolicky odovzdal zvonček, ktorý sa používa pri rokovaniach kabinetu. Informuje agentúra AFP.

Nová premiérka, šéfka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), neskôr usporiada prvé stretnutie ministrov zložených z členov jej strany a jej spojencov, Ligy Mattea Salviniho a strany Vpred expremiéra Silvia Berlusconiho.

Meloniová (45) v sobotu (22. 10.) zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako predsedníčka novej talianskej vlády. Taliansko tak má historicky prvýkrát na čele vlády ženu a zároveň prvú krajne pravicovú líderku od druhej svetovej vojny.

Ešte pred zložením prísahy Meloniová uviedla, že jej pravicová vláda bude mať jasné proeurópske smerovanie a bude podporovať členstvo Talianska v Severoatlantickej aliancii. Zároveň opakovane ubezpečila, že bude pokračovať v podpore Ukrajiny bojujúcej proti ruským inváznym silám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet