Na hlavný obsah

Draghi sa na samite EÚ lúčil s kolegami

Odkázal im, aby zostali jednotní.

Draghi sa na samite EÚ lúčil s kolegami
Taliansky premiér Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Dosluhujúci taliansky premiér Mario Draghi v piatok (21. 10.) na svojom poslednom samite EÚ v Bruseli svojim kolegom z EÚ i nástupcom v Taliansku odkázal, že zjednotená Európa by mala zostať ich „vodiacou hviezdou“. Informovala o tom agentúra AFP.

Predseda Európskej rady Charles Michel v posledný deň samitu Európskej rady vzdal Draghimu hold a poďakoval mu za jeho prácu, „ráznosť, rafinované frázy a výstižný, stručný i vplyvný štýl“.

Lídri EÚ si pozreli aj krátke ďakovné video, po ktorom podľa prítomných predstaviteľov zožal Draghi potlesk od svojich kolegov.

„Časť videoodkazu hovorí, že Európska únia je vodiacim konceptom pre všetky naše krajiny. Všetci sa na EÚ pozerajú ako na zdroj bezpečnosti, stability a mieru. Musíme to mať na pamäti ako vodiacu hviezdu do budúcnosti, najmä v týchto ťažkých časoch,“ povedal dosluhujúci taliansky premiér.

Odkaz mohol smerovať jeho nástupcom v Taliansku, ale aj niektorým európskym kolegom na stretnutí v Bruseli, píše AFP. Draghi totiž prišiel na samit EÚ nahnevaný pre nejednotnosť členských štátov Únie pri otázke zavedenia cenového stropu na dovoz plynu.

Draghi v minulosti pôsobil aj ako predseda Európskej centrálnej banky a uznanie získal ako záchranca eura počas ekonomickej krízy.

Novou talianskou premiérkou by sa mala stať Giorgia Meloniová, líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska, ktorá zvíťazila v nedávnych parlamentných voľbách. Meloniová a jej pravicoví koaliční partneri v piatok rokovali s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom o zložení novej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet