Na hlavný obsah

Drahé energie dávajú zabrať aj mlynárom. Nevedia, aká bude cena múky

Ako hovoria - bez pomoci to nezvládnu.

Drahé energie dávajú zabrať aj mlynárom. Nevedia, aká bude cena múky
Aj mlynárom dávajú vysoké ceny energií zabrať. Ako hovoria - bez pomoci to nezvládnu. Foto: RTVS

Nevedia, koľko múky vyrobia v ďalších mesiacoch, ani to, aká bude jej cena. Aj mlynárom dávajú vysoké ceny energií zabrať. Ako hovoria – bez pomoci to nezvládnu.

Mlieť musia 24 hodín denne, bez prestávky. Niekoľkoposchodový mlyn je kolos poháňaný elektrinou, ktorý nemôžu vypnúť a tak ušetriť.

„Celý proces mletia, riadenia, organizácie, balenia- všetkého primárnym zdrojom energie je elektrická energia,“ vysvetľuje Peter Močko, predseda Slovenského spolku mlynárov.

V Pohronskom Ruskove spotrebujú za mesiac 600 megawatthodín elektriny, toľko čo asi 3 000 priemerných domácností. Aktuálne platia trojnásobne viac ako minulý rok.

„Minulý rok to bolo za mesiac 60 000 eur. Teraz je to 180 000 eur za mesiac. Na primárnom toku strojov sa jednoducho ušetriť nedá,“ pokračuje Močko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vysoké náklady dostávajú slovenské mlyny do nevýhody. Napríklad z Ukrajiny vedia múku doviezť za 30 centov. To už teraz presvedčilo mnohých odberateľov.

Ak by svoje náklady mali pretaviť Slovenské mlyny do kilogramu svojej múky, stala by sa nepredajná. „Bolo by to cez 1 euro, vysoko cez 1 euro,“ tvrdí Močko.

Múka už tento rok výrazne zdražela – asi o 80% a to pre vysoké ceny pšenice. Takúto cenu dokážu mlynári garantovať iba do konca tohto roka. Sami totiž nevedia, na čo sa majú pripraviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko