Na hlavný obsah

Dreyfuss sa dobre hodil na rôzne úlohy „obyčajných Joeov“

Oslavuje 75. narodeniny.

Dreyfuss sa dobre hodil na rôzne úlohy „obyčajných Joeov“
Na snímke herec Richard Dreyfuss. Foto: ČTK/AP

Richard Dreyfuss, celým menom Richard Stephan Dreyfus je americký filmový herec známy svojimi postavami obyčajných mužov, ktorí sa dostávajú do emocionálnych extrémov. V sobotu (29. 10.) oslavuje svoje 75. narodeniny.

Narodil sa 29. októbra 1947 v Brooklyne v New Yorku. Po tom, čo Dreyfuss strávil rané detstvo v Brooklyne a Queense v New Yorku, presťahoval sa s rodinou do Kalifornie. Tam začal hrať v divadelných hrách v židovskom komunitnom centre West Side v Beverly Hills v Kalifornii.

Portál Britannica pripomenul, že rok študoval herectvo na San Fernando Valley State College v Northridge v Kalifornii a krátko nato získal vedľajšiu úlohu v krátkometrážnom televíznom seriáli Karen (1964).

Koncom 60. a začiatkom 70. rokov hral prevažne v divadle. A tovo všetkom od repertoárových divadiel až po broadwayské predstavenia, a príležitostne dostával malé úlohy v televízii. Malé úlohy vo filmoch Údolie bábik (1967) a Absolvent (1967) ho priviedli k prvému väčšiemu vystúpeniu na plátne. A to v úlohe gangstra Baby Face Nelsona vo filme Dillinger (1973), za ktorú získal pochvalné kritiky.

Prelomová úloha

Dreyfussovou prelomovou úlohou bol inteligentný, úzkostlivý absolvent strednej školy Curt Henderson vo filme Georgea Lucasa Americké graffiti (1973). Táto postava bola prvou z dlhého radu priemerných chlapíkov v stresových situáciách, ktoré Dreyfuss stvárnil v nasledujúcom desaťročí.

Dreyfuss sa podľa portálu Britannica s mierne zavalitou postavou a nevýraznými črtami dobre hodil na rôzne úlohy „obyčajných Joeov“. Ale jeho vycibrený herecký prejav odhaľoval tichý nepokoj a neistotu, ktoré sa často skrývali pod takouto obyčajnosťou.

Ďalšie filmy pomohli Dreyfussovi etablovať sa ako jedna z najväčších hviezd 70. rokov. Jeho stvárnenie príliš ambiciózneho, sebazničujúceho mladého podnikateľa vo filme The Apprenticeship of Duddy Kravitz (1974) zostáva jedným z jeho najoceňovanejších výkonov.

Pre režiséra Stevena Spielberga si zahral v dvoch najpopulárnejších filmoch desaťročia. Najprv ako mladý morský biológ Matt Hooper v Čeľustiach (1975). Potom ako rodinne založený muž, ktorého správanie sa po stretnutí s UFO stáva čoraz nestabilnejším, v Blízkych stretnutiach tretieho druhu (1977).

Toto úspešné obdobie zavŕšil Dreyfuss oscarovým výkonom v komédii Neila Simona Dievča na rozlúčku (1977). Vo veku 29 rokov sa stal vtedy najmladším držiteľom Oscara za najlepší mužský herecký výkon.

Stredne úspešné filmy

Koncom 70. a začiatkom 80. rokov sa Dreyfuss objavil v niekoľkých stredne úspešných filmoch. A to napríklad The Big Fix (1978), The Competition (1980), Čí je to vlastne život? (1981) a Sila lásky (1983). Jeho kariéra však upadala a trpel medializovanými problémami s drogovou závislosťou.

Silný návrat zaznamenal po boku Bette Midlerovej a Nick Nolte v komédii Paula Mazurského Down and Out in Beverly Hills (1986). Keď sa jeho kariéra vrátila na správnu cestu, Dreyfuss sa objavil v takých významných filmoch ako dobrodružná komédia Stakeout (1987) a psychologická dráma Bláznivá (1987), v ktorej si zahral s Barbrou Streisand.

Jedným z jeho najlepších filmov z tohto obdobia bol film režiséra Barryho Levinsona Tin Men (1987). Ide o komédiu temne satirickú a zároveň nostalgicky trpkú, v ktorej Dreyfuss a Danny DeVito stvárnili konkurenčných predavačov hliníkového obloženia v Baltimore na začiatku 60. rokov.

Populárny až do 90. rokov

Dreyfuss si udržal popularitu až do 90. rokov, hoci mnohé z jeho neskorších filmov, ako Rozencrantz and Guildenstern Are Dead (1990), Čo Bob? (1991) a Once Around (1991), boli skôr obľúbené u kritikov ako kasové úspechy.

Jeho citlivý výkon v úlohe hudobníka, ktorý sa vzdá snov o skladateľskej kariére a učí na strednej škole, vo filme Opus pána Hollanda (1995) priniesol Dreyfussovi ďalšiu nomináciu na Oscara.

Niektoré z jeho najznámejších diel z prelomu 21. storočia vznikli pre televíziu, uviedla Britannica. Dobré ohlasy získal za stvárnenie gangstra Meyera Lanského v televíznom filme Lansky (1999) podľa scenára Davida Mameta a prezidenta Spojených štátov stvárnil v dobre hodnotenej živej televíznej adaptácii filmu Fail Safe (2000).

Televízne seriály

V rokoch 2001 až 2002 účinkoval ako profesor histórie v seriáli The Education of Max Bickford. Účinkoval aj v ďalších televíznych seriáloch, medzi nimi Burina, Rodičovstvo a Your Family or Mine. V televíznej minisérii Madoff (2016) stvárnil skorumpovaného investičného manažéra Bernieho Madoffa.

Dreyfuss pokračoval v účinkovaní v celovečerných filmoch a medzi jeho neskoršie filmy patrili Poseidon (2006), remake Dobrodružstva Poseidona (1972); životopisný film Olivera Stonea o prezidentovi Georgeovi Walkerovi Bushovi, v ktorom si Dreyfuss zahral viceprezidenta Dicka Cheneyho; a romantická komédia My Life in Ruins (2009).

Na snímke herec Richard Dreyfuss.
Na snímke herec Richard Dreyfuss.Foto: ČTK/AP

Potom zožal úspech ako židovský drogový magnát v komediálnom trileri Leaves of Grass (2009). V roku 2010 sa objavil v horore Piraňa 3D v úlohe, ktorá mala byť poctou jeho postave vo filme Čeľuste, a potom si zahral bohatého zloducha v akčnej komédii RED.

Dreyfussove úlohy z roku 2018 zahŕňali muža dvoriaceho úspešnej sudkyni (hrala ju Candice Bergenová) v romantickej komédii Dámsky klub a ruského gangstra v režijnom debute Cuba Goodinga Juniora s názvom Bayou Caviar. Medzi jeho filmy uvedené v roku 2019 patrili The Last Laugh a Astronaut.

V spolupráci s autorom Harrym Turtledovom, držiteľom ceny Hugo, vydal Dreyfuss kritikou oceňovaný román The Two Georges (1996), ktorý je humorným pohľadom na to, ako by mohol vyzerať americký život, keby Spojené štáty nevyhrali americkú vojnu za nezávislosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet