Na hlavný obsah

Droba už oslavuje víťazstvo. Post predsedu VÚC obhájili aj ďalší kandidáti

Dva kraje budú mať nového lídra.

Droba už oslavuje víťazstvo. Post predsedu VÚC obhájili aj ďalší kandidáti
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba oslavuje opätovné víťazstvo vo voľbách. Post šéfa kraja bude zastávať ďalšie volebné obdobie. Po sčítaní nadpolovičnej väčšiny hlasov skonštatoval, že výsledky ho prekvapili a vyhlásil sa za víťaza.

„Posledných päť rokov v BSK je príbeh úspešných piatich rokov,“ povedal Droba a pripomenul výsledky svojej práce a úspechy kraja vo viacerých oblastiach. Vyzdvihol aj prácu zamestnancov kraja. Poďakoval sa za podporu strane SaS a ďalším, ocenil aj spoluprácu s Progresívnym Slovenskom a stranou Team Bratislava.

Je hrdý na to, čo sa mu doteraz podarilo urobiť so školstvom v kraji a deklaroval, že to bude priorita aj ďalej. Do budúcna chce pokračovať v riešeniach v doprave. Zabrať podľa neho bude treba v oblasti sociálnych služieb a zdravotníctva, pokračovať chce v práci aj v kultúrnej oblasti.

Skonštatoval tiež, že volebná kampaň bola v podstate krátka a niektorých protikandidátov spoznal len nedávno. Myslí si, že jeho protikandidáti zrejme nedokázali presvedčiť voličov, že to s krajom myslia tak vážne. „Nedostal som to zadarmo, odmakal som si to za tých päť rokov,“ dodal.

Drobovi pogratuloval aj líder SaS Richard Sulík. „Som veľmi hrdý a nadšený takýmto naším nominantom,“ povedal a zaželal mu rovnako úspešné ďalšie volebné obdobie.

V Bratislavskom samosprávnom kraji po spočítaní 93,27 % okrskov vzrástol náskok Juraja Drobu (63,46 %) pred Jánom Mažgútom (13,27 %).

Obhájil aj Majerský

Svoje víťazstvo vo voľbách o post predsedu Prešovského kraja (PSK) ohlásil aj Milan Majerský. „V prvom rade chcem poďakovať voličom, ktorí zodpovedne pristúpili k volebným urnám a odovzdali mi hlas. Ale chcem poďakovať všetkým obyvateľom samosprávneho kraja a povedať im, že moja práca bude pre všetkých,“ uviedol Majerský, ktorý tým obhájil svoju funkciu.

„Chcem pozvať do spolupráce všetkých novozvolených poslancov a chcel by som, aby sme ako uplynulých päť rokov našli spoločné slovo pri riešení problémov samosprávneho kraja,“ uviedol Majerský.

Michal Kaliňák priznal porážku a pogratuloval Majerskému k víťazstvu. Voličom sa zároveň poďakoval za to, že mu odovzdali svoj hlas.

„Účasť bola ohromná a myslím si, že aj našou kampaňou sme k tomu prispeli. Či chceme alebo nie, VÚC bude musieť bez ohľadu na tento výsledok riešiť v najbližšej dobe potravinové púšte, nájomné byty, zariadenia sociálnych služieb, odpadové hospodárstvo alebo rómsku problematiku,“ zhodnotil Kaliňák.

Podľa priebežných výsledkov získal Majerský viac ako 41 %, Kaliňák bezmála 31 percent. Spočítaných je takmer 94,01 % hlasov.

Trnka ostáva predsedom

Predsedom Košického samosprávneho kraja (KSK) ostáva Rastislav Trnka. Poďakoval sa všetkým voličom, ktorí prejavili svoju vôľu a ukázali, akým smerom chcú, aby sa KSK naďalej vyvíjal. Podľa Trnku potvrdili, akú víziu kraja si prajú. Prejavená dôvera ho napĺňa, ale i zaväzuje.

Povedal, že za päť rokov sa im podarilo rozhýbať kraj, hoci spočiatku tomu málokto veril. Podľa Trnku to je badateľné v mnohých oblastiach. Myslí si, že pribudnú i ďalšie odvážne projekty, ako vybudovanie geotermálnej elektrárne či akvaparku.

Zisk viac ako polovice hlasov podľa priebežných výsledkov vníma ako silný mandát do budúcna. „Beriem to naozaj s obrovskou vďakou a pokorou, a takýmto spôsobom sa aj budem snažiť nakladať s mandátom. Keďže to bude silný mandát, tak sa budeme snažiť zrealizovať aj silné projekty a vízie, o ktorých sme hovorili počas kampane,“ konštatoval.

Podľa priebežných výsledkov po sčítaní 99,3 % hlasov mal Trnka 51,22 % a jeho najbližší súper Viliam Zahorčák 15,09 % hlasov.

Syn nahradí otca

Neoficiálny víťaz krajských volieb v Banskobystrickom kraji Ondrej Lunter povedal, že vyhrala pozitívna kampaň, program spolupráce a jej princípy. Podľa priebežných výsledkov po sčítaní 99,89 % hlasov mal Lunter 47,46 % hlasov, za ním sa umiestnil Adrian Polóny s 15 %.

Lunter poďakoval voličom a všetkým stranám, ktoré ho podporili. „Týmto dňom sa končia voľby a od zajtrajšieho dňa začíname opäť pracovať pre všetkých obyvateľov kraja. Opäť budeme pokračovať v rozvoji ciest, modernizácii školstva, získavaní eurofondov a v ďalších projektoch. Sľubujem každému energiu, spoluprácu a výsledky. Vyhrali sme,“ konštatoval Lunter.

Na poste tak nahradí doterajšieho predsedu, svojho otca, Ján Lunter.

Pokračuje aj Jurinová

Spravili sme maximum pre to, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok. Vyhlásila to predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, ktorá podľa neoficiálnych výsledkov volieb obhájila svoj post.

Deklaruje, že chce pokračovať v naštartovaných zmenách, dokončiť rozpracované projekty a vyrovnať sa s hospodárskou krízou tak, aby krajské inštitúcie boli funkčné.

„Tak ako sme išli teraz, pôjdeme aj ďalej v naštartovaných zmenách. Hlavnou prioritou je dokončiť všetky rozpracované projekty, je ich viac ako 30,“ uviedla Jurinová. Výzva podľa jej slov bude krajské zastupiteľstvo, v ktorom treba usporiadať pomery tak, „aby sa robilo pre región“. „Verím, že si poradíme s akýkoľvek tímom. Som človekom spolupráce,“ skonštatovala.

Jurinovej prišiel do volebnej centrály do Žiliny zagratulovať premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO). Po sčítaní 98,46 % hlasov získala 32,28 %, zatiaľ čo na druhom mieste je Igor Choma s 22,18 % hlasov.

Porážku oficiálne priznal aj Choma. „Myslím si, že druhé miesto nie je naozaj zlé. Rešpektujem absolútne, ako si voliči vybrali, a myslím si, že je to úplne v poriadku,“ povedal.

Nitriansky kraj s novým predsedom

Podľa neoficiálnych predbežných výsledkov vyhral súboj o post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Branislav Becík. Po sčítaní 97,21 % hlasov mal na konte 27,64 % hlasov, Na druhom mieste je dlhoročný líder kraja Milan Belica s 21,82 % hlasov. Po 20 rokov tak bude mať kraj nového predsedu.

Podľa Becíka si ľudia uvedomili, že kraj dlhodobo stagnuje. Ide teda podľa neho o nevhynutnú zmenu. Kraj chce rozvíjať v prospech ľudí. Prioritou pre neho bude pomáhať všetkým obciam a mestám v NSK.

„Je to pre mňa výzva, beriem to s maximálnou pokorou. Som pripravený to naštartovať, mám veľké skúsenosti s vedením samosprávy,“ povedal.

Belica medzičasom priznal porážku. Podľa jeho slov spravil všetko pre to, aby bol vo voľbách úspešný.

„Výsledky naznačujú, že sa volilo viac národnostne a politicky. Taký je život. Chcem sa poďakovať obyvateľom nášho kraja za tú 21-ročnú podporu, ktorú som od nich dostával. Záleží mi na tomto kraji a želám mu, aby sa pokračovalo v pozitívnych trendoch, ktoré sme nastolili. Kraj sme zanechali vo výbornej kondícii. Myslím si, že môžem s čistým svedomím odísť,“ uviedol Belica.

Vo funkcii ostáva tiež Viskupič

„Chcem v prvom rade poďakovať krajankám a krajanom (z Trnavského samosprávneho kraja), že nateraz nám vyjadrili dôveru. Naša práca, ktorú sme za päť rokov urobili, mala pre nich význam, keď nám dôveru znova dali,“ povedal podľa predbežných výsledkov víťaz boja o predsedu TTSK Jozef Viskupič.

Po sčítaní 96,58 % hlasov je Viskupič s 38,51 % hlasov prvý a za ním József Berényi s 21,13 %. „Ďakujem za prejavenú dôveru občanom kraja, ale na definitívu si ešte musíme počkať,“ uviedol Viskupič.

Baška v treťom funkčnom období

Na čele Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) má byť ďalšie štyri roky Jaroslav Baška. Získal 67,53 % po sčítaní 98,92 %. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Za Baškom nasleduje Peter Máťoš so ziskom 16,58 %.

Staronový predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja prišiel do volebnej centrály v nedeľu o jednej hodine. Podľa vlastných slov trávi volebný deň pravidelne v rodnej obci Dohňany, a tak tomu bolo aj tentoraz.

„Som rád, že som získal najviac percent hlasov spomedzi všetkých županov. Budem pokračovať v ťažkej práci, máme rozpracované projekty za viac ako 120 miliónov eur. Tie musíme dokončiť do konca budúceho roka. Nie je to len moja práca, som rád, že mám za sebou silný tím,“ skonštatoval Baška s tým, že TSK má najviac projektov z eurofondov.

Ako dodal, je rád, že dostal vo voľbách hlasy nielen od svojej materskej strany, ale volili ho aj koaličné i nekoaličné strany a aj ľudia z pravicového spektra. Predvolebná kampaň bola podľa neho férová, ocenil to aj u svojich protikandidátov.

„V tejto veľmi ťažkej dobe je dôležité ľudí spájať. A ja si myslím, že ich spájam,“ uzavrel staronový predseda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko