Na hlavný obsah

Dve desiatky verejných vysokých škôl 17. novembra možno vstúpia do štrajku

Vláda vraj nesplnila všetky ich požiadavky z polovice septembra.

Dve desiatky verejných vysokých škôl 17. novembra možno vstúpia do štrajku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dve desiatky verejných vysokých škôl 17. novembra možno vstúpia do štrajku. Podľa predsedu Slovenskej rektorskej konferencie Rudolfa Kropila vláda nesplnila všetky ich požiadavky z polovice septembra. Minister školstva Ján Horecký situáciu upokojuje a tvrdí, že ďalšie škrty sa vysokých škôl nedotknú.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Nad financovaním vysokého školstva v najbližších rokoch visí otáznik. Hoci verejné vysoké školy dostali takmer 17 miliónov eur na kompenzáciu výpadkov spôsobených energetickou krízou, stále nie je jasné, kam presne pôjdu.

Podľa Kropila je to málo. Na normálne fungovanie by bolo potrebných ďalších minimálne 40 miliónov eur.

„Sme skutočne pripravení zvrátiť negatívnu trajektóriu vo financovaní vysokých škôl, ktorá tu trvá od roku 2020,“ povedal.

Príkladom sú okolité krajiny

Komora rektorov tiež požaduje, aby sa dofinancovali výpadky v národných a európskych projektoch tak, ako sa to deje v okolitých krajinách.

„Vysoké školy, ktoré participujú na týchto projektoch, potrebujú nielen prísľuby, ale aj reálne peniaze,“ dodal.

S požiadavkami súhlasí aj Rada vysokých škôl. Jej predseda Martin Putala hovorí, že bez dostatočného finančného krytia, nemožno očakávať kvalitné vzdelávanie.

„Požiadavka rektorov bola len vrátiť sa na nejakú minimálnu úroveň. To sa ešte stále nemôžme rozprávať o zvyšovaní kvality. Pritom pred vysokými školami stoja úplne závažné úlohy vyplývajúce z nového systému akreditácie,“ informoval.

Navyše, pre nedostatok financií hrozí aj prepustenie viac ako 2 000 zamestnancov vysokých škôl. Rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček chce s akademickou obcou budúci týždeň hovoriť o tom, akú formu protestu zvolia.

„Či pôjdeme do tých úplne radikálnych riešení. Možno do niečoho miernejšieho. Ale nič to nemení na stanovisku, že naše požiadavky skrátka naplnené neboli. Radikálne riešenie je to protestné prerušenie výučby po 17. novembri,“ ozrejmil.

Minister školstva Ján Horecký tvrdí, že peniaze sú už na ceste a že robí všetko pre to, aby sa rezort školstva pohol vpred.

„Veľmi dúfam, že vysoké školy nebudú nevnímať vojnu na Ukrajine a situáciu, ktorá presahuje problémy Slovenska, že budú súčasťou konštruktívnych riešení. Nie nejakých bojov o misu šošovice, ktorá v tejto chvíli nie je dosť obsažná pre potreby všetkých rezortov,“ dodal.

Obe strany chcú v dialógu pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál