Na hlavný obsah

ECB bude pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb

A to aj napriek spomaľovaniu ekonomiky eurozóny a nárastu rizika recesie.

ECB bude pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb
Muž s ochranným rúškom na tvári stojí pred starou budovou Európskej centrálnej banky. Foto: TASR

Šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová signalizovala, že banka bude pokračovať v cykle sprísňovania menovej politiky. A to aj napriek spomaľovaniu ekonomiky eurozóny a nárastu rizika recesie.

„Ekonomická aktivita v eurozóne sa v treťom kvartáli zrejme výrazne spomalila,“ uviedla šéfka ECB na po skončení zasadnutia Rady guvernérov. Dodala, že počíta po zvyšok roka s ďalším oslabením ekonomiky a že pravdepodobnosť recesie v eurozóne stúpla.

Avšak aj napriek tomu ECB bude musieť podľa Lagardovej pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb. „Inflácia zostáva príliš vysoká“. Navyše, očakáva sa, že tempo rastu spotrebiteľských cien zostane vysoko počas dlhšieho obdobia.

„Ešte nie sme hotoví,“ komentovala Lagardová budúce smerovanie menovej politiky. „V aktuálnom stave neistoty, s tým, že pravdepodobnosť recesie sa zvyšuje, každý si musí robiť svoju prácu. Našou prácou je zabezpečenie cenovej stability. To je náš primárny mandát.“

Ide o tretie sprísnenie menovej politiky

Rada guvernérov v snahe o skrotenie inflácie vo štvrtok (27. 10.) tretíkrát po sebe razantne sprísnila menovú politiku a v súlade s očakávaniami zvýšila svoje hlavné úrokové sadzby o 75 bázických bodov.

Kľúčová sadzba na hlavné refinančné operácie s platnosťou od 2. novembra vzrastie na 2 percentá, sadzba na jednodňové refinančné operácie na 2,25 percenta a depozitná sadzba na 1,50 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika