Na hlavný obsah

Ekologické aktivistky v Londýne vychrstli na van Goghov obraz polievku

Obe ženy zatkla polícia.

Ekologické aktivistky z hnutia Just Stop Oil (Zastavme ropu) v piatok (14. 10.) v londýnskej Národnej galérii vychrstli na obraz Slnečnice holandského maliara Vincenta van Gogha paradajkovú polievku.

Obe ženy neskôr zatkla polícia. Podľa galérie obraz chránilo sklo, takže nebol poškodený. Mierne poškodený bol však rám.

Dve ženy prišli do miestnosti, kde bol obraz vystavený, o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) a vychrstli naň dve plechovky paradajkovej polievky. Zábery incidentu zachytilo video. V momente, keď ženy poliali obraz polievkou, je počuť krik šokovaných návštevníkov a muža, ktorý volá ochranku.

Následne si ženy prilepili ruku k stene a podľa Sky News zakričali: „Čo má väčšiu hodnotu? Umenie, alebo život? „. Aktivistka spomenula aj krízu životných nákladov a milióny rodín, ktorým je zima a majú hlad, ale „nemôžu si dovoliť zohriať ani plechovku polievky“.

Polícia na twitteri oznámila, že obe aktivistky zatkla.

V posledných dňoch blokovali cesty

Aktivisti skupiny Just Stop Oil v posledných dňoch blokovali cesty v okolí parlamentu. Polícia minulú nedeľu (9. 10.) uviedla, že po víkendových protestoch ekologických skupín zatknutkli viac ako 100 ľudí, píše agentúra Reuters.

Pred tromi mesiacmi aktivisti z rovnakej skupiny v londýnskej Národnej galérii prilepili na obraz Vozidlo na seno (The Hay Wain) z roku 1821 od anglického maliara Johna Constablea listy papiera, na ktorých bola vyobrazená „apokalyptická vízia budúcnosti“. Potom sa každý z nich prilepil k rámu vystaveného diela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet