Na hlavný obsah

EP vyzval slovenskú vládu, aby urobila zmysluplný pokrok v ochrane sexuálnych menšín

A zaujala verejný postoj proti porušovaniu ich práv.

EP vyzval slovenskú vládu, aby urobila zmysluplný pokrok v ochrane sexuálnych menšín
Poslanci Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Európsky parlament vyzval členské štáty EÚ, aby bojovali proti prejavom nenávisti a vyšetrovali a stíhali zločiny z nenávisti proti sexuálnym menšinám. Uznesenie, ktoré reaguje na nedávnu dvojnásobnú homofóbnu vraždu pred bratislavským barom Tepláreň, podporilo 447 europoslancov 78 bolo proti a 45 sa hlasovania zdržalo.

Streľbu z 12. októbra polícia vyšetruje ako teroristický útok. Strelec z miesta činu ušiel, neskôr na inom mieste v Bratislave podľa doterajších informácií spáchal samovraždu. Na sociálnej sieti podľa prokuratúry pred činom umiestnil manifest namierený proti členom komunity LGBT+ a tiež židom.

Prijaté uznesenie EP odsudzuje násilie a nenávisť voči „osobám na základe ich pohlavia, sexuálnej orientácie, rodovej identity alebo vyjadrení a pohlavných znakov na Slovensku i v EÚ“ a útok v Bratislave označuje za zbabelý teroristický čin.

Dokument zároveň vyzýva slovenskú vládu, aby urobila zmysluplný pokrok v ochrane sexuálnych menšín a zaujala „silný verejný postoj“ proti porušovaniu ich práv.

Ocenili reakciu občianskej spoločnosti

Europoslanci v uznesení vyjadrili solidaritu menšine LGBT+ a ocenili reakciu občianskej spoločnosti na vraždy v Bratislave. Znepokojenie však vyjadrili nad „častým používaním urážlivých, agresívnych a homofóbnych výrazov voči komunite LGBTIQ+ na Slovensku. A to aj zo strany bývalých a súčasných členov vlády“.

S odvolaním sa na podobné zločiny z nenávisti v Bulharsku, Chorvátsku a Litve sú europoslanci tiež znepokojení z beztrestnosti, s akou v niektorých členských štátoch Únie pôsobia skupiny zamerané proti sexuálnym menšinám.

EÚ by podľa uznesenia mala začať kampane proti prejavom nenávisti proti sexuálnym menšinám. Europoslanci tiež vyzvali členské krajiny na rozšírenie zoznamu trestných činov EÚ o prejavy a trestné činy z nenávisti. Apelovali na Poľsko a Maďarsko, aby tento krok prestali blokovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet