Na hlavný obsah

Erdogan opäť pohrozil zablokovaním vstupu Švédska do NATO

Podľa neho krajina neplní dohodnuté požiadavky.

Švédska vlajka a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Švédska vlajka a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok (6. 10.) opätovne hrozil blokádou plánovaného vstupu Švédska do NATO. Vzťahy s druhou kandidátskou krajinou, Fínskom, označil za odlišné. Informovali agentúry AP a DPA.

„Kým budú v uliciach Švédska demonštrovať teroristické organizácie, kým budú vo švédskom parlamente teroristi, nenastane žiadna zmena postoja Turecka k Švédsku,“ povedal Erdogan v Prahe počas neformálneho samitu EÚ.

Turecký prezident pripomenul tvrdenia, že švédski politici sympatizujú so Stranou kurdských pracujúcich (PKK) a hnutím exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena, a nepodnikajú voči nim primerané kroky, píše DPA. Stranu PKK v Turecku zakázali a Gülenovo hnutie Ankara obviňuje zo zosnovania neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016.

Erdogan upozornil na rozdiel v prístupe Švédska a Fínska pri plnení bezpečnostných požiadaviek Turecka, ktorými ešte v júni podmienilo ich vstup do NATO, píše AP. „Fínsko nie je krajina, kde sa teroristi voľne potulujú,“ povedal.

Obe škandinávske krajiny po ruskej invázii na Ukrajinu požiadali v máji o vstup do NATO, pripomína DPA. Prístupové protokoly musí teraz odobriť všetkých 30 členských krajín NATO. Okrem Turecka ich ešte neratifikovalo Maďarsko.

Turecko blokovalo proces vstupu Švédska a Fínska pre údajnú podporu teroristických organizácií. Obe krajiny preto podpísali pred samitom NATO v Madride s Tureckom memorandum a výhrady ku kandidatúre tak odstránili. Ankara však tvrdí, že dohodnuté podmienky Švédsko neplní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet